Globus

Al Jazeera

Biden masakr nad Armenima u Osmanskom carstvu formalno priznao kao genocid

24/04/2021

Turska je priznala da su mnogi Armeni ubijeni u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, ali je odlučno porekla da su ubistva sistematski organizirana i da je riječ o genocidu

Američki predsjednik Joe Biden formalno je priznao masakr nad Armenima u Osmanskom carstvu kao genocid.

– Svake godine se na ovaj dan prisjećamo života onih koji su umrli u genocidu nad Armenima u Osmanskom dobu i obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo ikad više ponovi – naveo je Biden u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Ovom izjavom Joe Biden je postao prvi američki predsjednik koji je formalno priznao ubistva 1,5 milion Armena u Osmanskom carstvu – od 1915. do 1917. godine – kao čin “genocida”, prenosi Al Jazeera.

Turska je priznala da su mnogi Armeni ubijeni u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata, ali je odlučno porekla da su ubistva sistematski organizirana i da je riječ o genocidu.

Bidenova izjava dolazi usred zategnutih odnosa SAD-a i Turske, koje su ranije upozorile da bi priznavanje genocida and Armenima dodatno naštetilo odnosima između NATO saveznika.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je danas da ova zemlja izjavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidena o događajima iz 1915. u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje, javlja agencija Anadolija.

– Izjavu predsjednika SAD-a o događajima iz 1915. u potpunosti odbacujemo i najoštrije osuđujemo – poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, koje je izjavu Bidena ocijenilo ništavnom.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je Ankara odbila Bidenovu izjavu, poručivši da je ona utemeljena “isključivo na populizmu”.

Američki Kongres je 2019. donio simboličnu rezoluciju kojom se priznaje “armenski genocid”, ali tadašnji predsjednik Donald Trump odbio je ozakoniti tu rezoluciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.