Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden na zatvaranju onilne Samita o demokraciji: Zajedničkom borbom ukloniti prijetnje

Budućnost ne pripada onima koji guše potencijale naroda i vladaju čeličnom šakom, već onima koji grle i poštuju dostojanstvo svog naroda, poručio je Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u završnom obraćanju na online Samitu za demokraciju poručio je da je demokracija pod prijetnjom u cijelom svijetu i da je neophodna zajednička borba protiv te prijetnje, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD je organizirao prvi Samit za demokraciju u dvodnevnom formatu i okupio čelnike vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

Samit je počeo i okončan je obraćanjem američkog predsjednika Bidena koji je naglasio da demokracija nije nešto što se događa slučajno. Već da je nešto što sve generacije moraju gajiti i obnavljati.

Biden je poručio da prioriteti demokratskog sistema trenutno trebaju biti poboljšanje statusa žena i djevojčica i jačanje ljudskih prava u svijetu.

“SAD je opredijeljen jačanju demokracije unutar svojih granica i saradnji sa globalnim partnerima na jačanju demokracije u cijelom svijetu“, poručio je Biden u završnom obraćanju.

On je kazao da će nakon samita biti revidirano koliko je iskoraka napravljeno ka jačanju demokracije u svijetu.

“Budućnost ne pripada onima koji guše potencijale naroda i vladaju čeličnom šakom, već onima koji grle i poštuju dostojanstvo svoj naroda i omogućavaju mu da slobodno diše“, poručio je Biden.