predsjednik SAD

Biden nakon sastanka s Putinom: Ja ne radim protiv Rusije, nego za američki narod

Predsjednik SAD-a kaže i da neće dozvoliti da neko destabilizuje izbore u zemlji i da je Putinu poručio da moraju postojati osnovna pravila kojih će se pridržavati

Predsjednik SAD-a Joseph Biden kaže da je predsjedniku Rusije poslije sastanka u Ženevi rekao da njegova agenda nije uperena protiv Rusije, već u korist američkog naroda.

Biden kaže da on i Putin dijele odgovornost da upravljaju odnosima dvije velike i moćne zemlje. Da taj odnos treba da bude stabilan.

“Treba da sarađujemo u obostranom interesu, imamo razlike. Želio sam Putinu da kažem zašto radim ono što radim i kako odgovaram na aktivnosti uperene protiv Amerike. Rekao sam mu da moja agenda nije usmjerena protiv Rusije već u korist američkog naroda. Da se borimo protiv COVID-19, obnovimo ekonomiju i zaštitimo američki narod. Rekao sam mu i da predsjednik SAD-a ne bi mogao da se obaveže narodu ako ne štiti opšte slobode svih u svijetu. Mi ne dobijamo prava od vlade, posjedujemo ih jer smo rođeni. Zato sam Putinu rekao da ćemo obratiti više pažnje na slučajeve kao što je Navaljni“, navodi Joe Biden.

Kako prenosi Guardian, Biden je rekao i da je tokom sastanka postignuto mnogo dogovora, da je on pokrenuo pitanje ljudskih prava, uključujući i tretman koji ima ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni. Lider SAD-a je naveo kako je tokom sastanka rekao Putinu da će, ako ruski Navaljni premine, posljedice biti pogubne za Rusiju.

„Šta mislite o čemu se radi kada (Putin) kaže da nije riječ o povrijeđivanju Navaljnog i sve ono što kaže da bi racionalizovao tretman Navaljnog, a zatim on (Navaljni) premine u zatvoru?“, zapitao se.

Predsjednik SAD-a kaže i da neće dozvoliti da neko destabilizuje izbore u zemlji i da je Putinu poručio da moraju postojati osnovna pravila kojih će se pridržavati.

“Razgovarali smo o detaljima za kontrolu naoružanja. Da treba da spriječimo neželjene konflikte. Pokrenut ćemo dijalog o strateškoj stabilnosti. Dosta smo razgovarali o cyber sigurnosti, rekao sam da neke oblasti moraju da budu van dometa napada. Dao sam Putinu listu 16 definisanih infrastrukturnih objekata u Americi koji treba da budu van dometa napada. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mjere protiv pojedinaca, imat ćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa”, poručuje Joe Biden.

Kaže i da je važno da postoje humanitarni koridori u Siriji, kao i da je u obostranom interesu da Iran ne napravi nuklearno oružje.

“I kako da postignemo da Arktik bude oblast saradnje, a ne konflikta. Bilo je važno da se sretnemo lično da ne bi bilo nesporazuma. Moram vam reći da je ton cijelog sastanka bio dobar i pozitivan. Nije bilo nikakvih napetosti, ko se nije slagao rekao je to“, dodao je Joe Biden.

Što se tiče Ukrajine, Biden je izrazio nepokolebljivu predanost suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Biden je ton samita opisao kao pozitivan te dodao da je učinio sve zbog čega je došao.

Komentarisao je trajanje sastanka – trajao je tri sata, kraće nego što je Bijela kuća predvidjela.

Američki predsjednik činio se pomalo uvjerenim da će se Putin pridržavati njegovih upozorenja, rekavši: “Mislim da je posljednje što sada želi hladni rat.”

On je na šaljiv način izbjegao odgovor na pitanje novinara da li i dalje misli da njegov ruski kolega Putin nema dušu, što je tvrdio 2011. godine nakon prvog susreta, dok je bio potpredsjednik SAD-a.

Umjesto odgovora, Biden je stavio svoje avijatičarske naočare i počeo da se povlači sa bine zahvalivši novinarima na pažnji.