Globus

Novoizabrani američki predsjednik

Biden nominovao Williama Burnsa za direktora CIA-e

11/01/2021

Burns je proveo duže od tri decenije u američkoj vanjskopolitičkoj službi

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da je nominovao Williama Burnsa za čelnika Centralne obavještajne agencije (CIA), birajući penzionisanog diplomatskog veterana koji je pomogao u vođenju tajnih razgovora s Iranom.

Burns je proveo duže od tri decenije u američkoj vanjskopolitičkoj službi, uključujući i dužnost ambasadora u Rusiji u periodu 2005-2008. godina, i obavljao je druge visoke dužnosti u State Departmentu.

– Bill Burns je primjer diplomate s višedecenijskim iskustvom na svjetskoj pozornici, čuvajući naš narod i našu zemlju mirnom i sigurnom – navodi Biden u izjavi za javnost koju je objavio njegov prijelazni tim.

Burns, koji ima magistarsku i doktorsku titulu univerziteta Oxford, također je služio kao američki ambasador u Omanu od 1998. do 2001. godine.

Povukao se iz vanjskopolitičke službe u 2014. i sada je poredsjednik Carnegie zadužbine za međunarodni mir, analitičke grupe za međunarodnu politiku iz Sjedinjenih Država.

Burns je smatran najvjerovatnijim kandidatom da predvodi State Department nakon pobjede Bidena, uzimajući u obzir njegovo golemo iskustvo u bavljenju s Iranom.

Učestvovao je u tajnim pregovorima koji su otvorili put za postizanje sporazuma iz 2015. o limitiranju iranskih nuklearnih kapaciteta.

– Činjenica da smo to obavili u tajnosti izazvala je određeni stepen kontroverze – izjavio je on u intervjuu iz 2016.

– Realnost je, međutim, da je nakon 35 godina bez održivih diplomatskih kontakata između Sjedinjenih Država i Irana stvoren golemi teret, mnogo nepovjerenja i mnogo toga za žaljenje – kazao je tada Burns, prenosi AFP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.