Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden objavio nove sankcije protiv vojnog režima u Mijanmaru

Biden_zdravstvena_politika_AA (1)

Kazao je da njegova administracija planira odrediti konkretne mete sankcija koje će biti objavljene u ovoj sedmici, prenosi AP

Predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio uvođenje novih sankcija protiv vojnog režima u Mijanmaru, poduzimajući akciju protiv vojske koja je izvela puč u toj zemlji jugoistočne Azije i uhapsila je de facto čelnicu Aung San Suu Kyi i ostale visoke političare.

Biden je kazao da je izdao izvršni ukaz koji će spriječiti mijanmarske generale da imaju pristup sredstvima vrijednim milijardu dolara u Sjedinjenim Državama. Biden je dodao da će uslijediti nove mjere.

– Vojska mora predati vlast koju je preotela i poštovati volju naroda Burme – kazao je Biden.

Nove sankcije omogućit će njegovoj administraciji da zamrzne američka sredstva koja koriste mijanmarski vojni čelnici, istovremeno podržavajući programe zdravstvene zašite, grupe građanskog društva i ostale domene koji pomažu mijanmarskom narodu. Kazao je da njegova administracija planira odrediti konkretne mete sankcija koje će biti objavljene u ovoj sedmici, prenosi AP.

– Narod Burme učinio je da se njegov glas čuje i svijet ih posmatra. Bit ćemo spremni da uvedemo dodatne mjere i nastavit ćemo raditi s našim međunarodnim partnerima kako bismo tražili od drugih zemalja da nam se pridruže u ovim naporima – izjavio je Biden, koristeći alternativni naziv za Mijanmar.