Globus

protiv COVID-19

WHO preporučuje korištenje vakcine AstraZeneca i za starije od 65 godina

10/02/2021

Čak i ako je u jednoj zemlji prisutan jedan soj, nema nijednog razloga da zasad ne koristimo AstraZenecinu vakcinu kako bismo smanjili nivo opasne bolesti, rekao je Cravioto, čelnik WHO-ve stručne grupe SAGE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odraslima, uključujući i one starije od 65 godina, preporučila je korištenje vakcine protiv COVID-19 koju su razvili Oxford i AstraZeneca, javlja Anadolu Agency (AA)

Nakon što je saopćeno da vakcina Oxford/AstraZeneca ima minimalnu efikasnost protiv soja COVID-19 B.1.351, koji se pojavio u Južnoafričkoj Republici, sve oči su bile uprte u WHO.

Organizacija je tim povodom u uredu u Ženevi putem videolinka organizirala konferenciju za medije u vezi s korištenjem vakcine Oxford/AstraZeneca.

”Čak i ako je u jednoj zemlji prisutan jedan soj, nema nijednog razloga da zasad ne koristimo AstraZenecinu vakcinu kako bismo smanjili nivo opasne bolesti“, rekao je dr. Alejandro Cravioto, čelnik WHO-ve stručne grupe SAGE.

Cravioto je govorio i o starosnim skupinama koje mogu primiti vakcinu.

”Preporučujemo svim punoljetnim osobama, bez određivanja gornje starosne granice, korištenje ove vakcine. To znači, da se mogu vakcinisati i osobe starije od 65 godina“, naglasio je on.

SAGE preporučuje da se vakcina daje u dvije doze u rasponu između osam i 12 sedmica.

Čelnica odjela za vakcine i vakcinaciju pri WHO-u Kate O'Brien navodi kako je preporuka SAGE-a privremena i da će na sastancima koji će biti održani 12. i 15. februara donijeti konačnu analizu i odluku u vezi s AstraZenecinom vakcinom.

Čelnica naučne delegacije WHO-a Soumya Swaminathan kazala je kako su netačne vijesti da će Južnoafrička Republika prestati s korištenjem ove vakcine.

Swaminathan dodaje kako će nastaviti s korištenjem vakcine u cilju prikupljanja dokaza i podataka.
Podsjeća i da je riječ o vakcini koja je jedna od prioritetnih za mehanizam COVAX unutar kojeg bi zemljama širom svijeta trebalo biti podijeljeno na stotine miliona doza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.