Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Oružje SAD neće biti korišteno za napade na Moskvu i Kremlj. Putin nije pristojan čovjek

Joe biden
Foto: Chris Kleponis/Pool via CNP/Pixsell
Joe Biden

Biden je, međutim, jasno stavio do znanja da nije odobrio da se američko oružje koristi za gađanje glavnog grada Rusije ili sjedišta ruske vlade

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da američko oružje, čiju je upotrebu dozvolio Ukrajini za napade na teritoriji Rusije, neće biti korišteno za napade na Moskvu i Kremlj.

Biden, u intervjuu za ABC News tokom obeležavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, nije direktno odgovorio na pitanje da li je oružje proizvedeno u SAD već korišteno za napade na teritoriji Rusije od kada je potpisao odobrenje Ukrajini za njegovu upotrebu, uz ograničenje da se ono koristi u oblasti oko Harkova koji je na udaru ruskih snaga.

“Putin me zabrinjava 40 godina”

Biden je, međutim, jasno stavio do znanja da nije odobrio da se američko oružje koristi za gađanje glavnog grada Rusije ili sjedišta ruske vlade.

-Ovlašteni su (Ukrajina) da ga koriste u blizini granice onda kada ruske snage napadaju određene ciljeve u Ukrajini. Ne odobravamo udare 200 milja unutar teritorije Rusije i ne odobravamo udare na Moskvu i na Kremlj, rekao je Biden.

On je, na pitanje da li ga brine izjava predsjednika Rusije Vladimira Putina da “isporuke visokopreciznog oružja Ukrajini za udare unutar teritorije Rusije predstavljaju direktno učešće u ratu”, rekao da Putina poznaje više od 40 godina i da ga on 40 godina zabrinjava.

-On nije pristojan čovjek. On je diktator i bori se da obezbijedi da njegova država ostane ujedinjena a da i dalje nastavi ovaj napad. Mi ne govorimo o davanju oružja kako bi se napadali Moskva ili Kremlj, rekao je Biden.