Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden: Oslobađanje talaca tek početak

Joe biden
Foto: Chris Kleponis/Pool via CNP/Pixsell
Joe Biden

Obraćajući se novinarima u Massachusettsu, gdje provodi Dan zahvalnosti, Biden je pozvao na šire napore za izlazak iz krize, i na pronalazak održivog rješenja za Izrael i Palestince, koji bi podrazumjevao model dvije države

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden pohvalio je američku diplomatiju koja je posredovala u oslobađanju 24 taoca koje su držali Hamasovi borci, dodajući da je to “tek početak”.

Očekuje se da još talaca bude oslobođeno u narednim danima.

Palestinska militantna grupa Hamas, koju SAD smatra terorističkom organizacijom, od 7. oktobra je držala više od 200 talaca, otetih u Izraelu. Napad Hamasa na Izrael bio je povod za početak rata.

Biden je odbio da spekuliše koliko će dugo trajati rat Izraela i Hamasa, ali je rekao da misli da su šanse za produžetak tekućeg primirja “stvarne”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je takođe izrazio nadu da će američki državljani koje drži Hamas biti oslobođeni.

Obraćajući se novinarima u Massachusettsu, gdje provodi Dan zahvalnosti, Biden je pozvao na šire napore za izlazak iz krize, i na pronalazak održivog rješenja za Izrael i Palestince, koji bi podrazumjevao model dvije države.

Obustavljena ratna dejstva

Militanti Hamasa oslobodili su 24 taoca u petak tokom prvog dana primirja – uključujući 13 izraelskih žena i djece, 10 tajlandskih radnika i jednog Filipinca – nakon što su zaustavljena ratna dejstva širom pojasa Gaze prvi put u sedam nedjelja.

Taoci su prebačeni iz Gaze i predati egipatskim vlastima na graničnom prelazu Rafa, u pratnji osam članova Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u konvoju od četiri automobila, saopćeno je iz Crvenog krsta.

U zamjenu za oslobađanje talaca, Izrael je iz zatvora oslobodio 39 Palestinaca.

Izrael je počeo sa udarima na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 uzeto za taoce.

Ministarstvo zdravlja kojem rukovodi Hamas kaže da je od tada u Gazi ubijeno više od 13.300 ljudi, od kojih su 5.500 djeca.