Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Oslobođeno 39 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora

palestinci
Foto: Screenshot/X

Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike.

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa, iz izraelskih zatvora je oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika, uključujući 24 žene i 15 djece.

Kako je javio dopisnik Anadolije, ubrzo nakon što je prva grupa od 13 zarobljenika koje je Hamas oslobodio stiglo u Izrael, 39 palestinskih zatvorenika iz zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali predato je službenicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike.

Pripadnici izraelske vojske rastjerali su Palestince koji su čekali ispred zatvora koristeći suzavac i šok bombe. Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

Desetine Palestinaca bili su pod utjecajem suzavaca te im je na mjestu događaja ukazana ljekarska pomoć.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci oslobađanja palestinskih žena i muškaraca, kao i djece koji su bili u izraelskim zatvorima.

Prema sporazumu o humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas bit će oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu u petak u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.