održali sastanak

Biden poručio Xiju: SAD se protivi jednostranim naporima da se promijeni status Tajvana

Biden_Xi Jinping_online

Biden je prošlog mjeseca rekao da će SAD braniti Tajvan ako Kina napadne ostrvo, u očiglednom odstupanju od dugogodišnje američke spoljnopolitičke pozicije “strateške dvosmislenosti koja je dovela do toga da je Washington bio nejasan u pogledu onoga šta zapravo planira učiniti”

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping održali su online sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim problemima između te dvije sile.

Sastanak lidera koji je trajao više od tri i po sata bio je dosad najsadržajnija diskusija otkako je Biden preuzeo funkciju predsjednika SAD-a, a razgovori dolaze u trenucima napetosti između dvije države, prenosi BBC News.

Također, sastanak dva lidera dolazi u vrijeme sve većih tenzija na relaciji Kina – Tajvan, kao i učestalih cyber napada iza kojih, prema mišljenju SAD-a, upravo stoji Peking.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je svom kineskom kolegi Xi Jinpingu da se SAD snažno protive “jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir u Tajvanu”.

KIneski predsjednik Xi Jinping je uputio upozorenje gospodinu Bidenu da je podrška SAD-a tajvanskoj nezavisnosti poput “igranja vatrom… i oni koji se igraju vatrom izgorit će u njoj”, prenose kineski državni mediji koje citira Reuters.

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Biden “podvukao da Sjedinjene Države ostaju privržene politici ‘Jedne Kine'”.

– SAD se snažno protivi jednostranim naporima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza – rekao je Biden.

Biden i Xi također su razgovarali o drugim kontroverznim pitanjima poput onog što Kina radi u Xinjiangu i Hong Kongu.

Politika jedne Kine je kamen temeljac kinesko-američkih odnosa. Prema tome, SAD priznaju i imaju formalne veze s Kinom, a ne s ostrvom Tajvan, koji Kina vidi kao otcijepljenu provinciju koja će se jednog dana ponovo ujediniti s ostatkom države.

Međutim, SAD se također pridržava Zakona o odnosima s Tajvanom, koji kaže da mora pomoći Tajvanu da se odbrani u slučaju napada.

Biden je prošlog mjeseca rekao da će SAD braniti Tajvan ako Kina napadne ostrvo, u očiglednom odstupanju od dugogodišnje američke spoljnopolitičke pozicije “strateške dvosmislenosti koja je dovela do toga da je Washington bio nejasan u pogledu onoga šta zapravo planira učiniti”.

S druge strane, kineski predsjednik je na početku razgovora pozdravio Bidena te je naglasio kako mu je drago što se sastanak dogodio, iako se održava u online formatu.

– Iako se ne možemo vidjeti licem u lice, ni ovo nije loše. Veoma sam sretan što vidim svog starog prijatelja. Čovječanstvo živi u globalnom selu i zajedno se suočavamo s višestrukim izazovima. Kina i SAD moraju povećati komunikaciju i saradnju – rekao je Xi.

Pored lidera zemalja, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar Komunističke partije Kine Ding Xuexiang, partijski šef za vanjske poslove Yang Jiechi, kao i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

S druge strane, američku delegaciju osim Bidena predstavljali su i državni sekretar Antony Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, kao i drugi zvaničnici Bijele kuće.