Izabrani predsjednik SAD-a

Biden prvog dana počinje da poništava kontroverzne odluke Donalda Trumpa

Joe Biden

On će prvog dana ukinuti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja, podnijeti zahtjev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana i naložiti obavezno nošenje maski u federalnim objektima i tokom putovanja između saveznih država, naveo je Klein u dopisu saradnicima

Izabrani predsjednik SAD-a Joseph Biden planira da prvog dana mandata poništi neke od najkontroverznijih odluka odlazećeg šefa države Donalda Trumpa i da odmah preduzme korake u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prema navodima njegovog budućeg šefa kabineta Rona Kleina, Biden će odmah poslije inauguracije u srijedu početi da donosi predsjedničke uredbe s namjerom da promijeni brojne politike, ne čekajući Kongres SAD-a, u kojem njegova Demokratska stranka kontroliše oba doma.

On će prvog dana ukinuti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja, podnijeti zahtjev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana i naložiti obavezno nošenje maski u federalnim objektima i tokom putovanja između saveznih država, naveo je Klein u dopisu saradnicima.

Biden će produžiti i moratorij na otplatu studentskih kredita, kako bi spriječio izbacivanje iz stanova studenata koji ne mogu da plate kiriju usred pandemije.

“Ove uredbe će pomoći milionima Amerikanaca pogođenih krizom”, naveo je Klein.

Ipak, naveo je Klein, za “potpuno ostvarenje” Bidenovih ciljeva bit će potrebna i saglasnost Kongresa, koji treba da odobri plan za pomoć tokom pandemije, vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Klein je naveo da će Biden prvog dana predložiti i sveobuhvatni zakon o imigraciji.

Dio Bidenovog plana bit će i otvaranje mogućnosti da milioni ilegalnih imigranata u SAD-u dobiju američko državljanstvo.

Drugog dana na dužnosti Biden će potpisati uredbe koje se tiču pandemije koronavirusa, a uključuju ponovno otvaranje škola i kompanija te masovnije testiranje na koronavirus.

Biden će u petak donijeti uredbe o novčanoj pomoći onima koji su pogođeni ekonomskim posljedicama pandemije.

Druge sedmice na mjestu predsjednika Biden će preduzeti mjere koje se tiču reforme pravosudnog sistema, klimatskih promjena i imigracije, uključujući direktivu da bude ubrzano spajanje porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika u vrijeme Trumpa.

Novi predsjednici tradicionalno donose brojne uredbe prvih dana mandata. Isto je postupio i Trump, ali su sudovi poništili mnoge njegove uredbe.