Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oštre reakcije

Biden: Putin je kriv za smrt Navalnog

Joe Biden
Foto: Graeme Sloan/Sipa USA/Pixsell

“Ruske vlasti ispričat će svoju priču”, rekao je američki predsjednik

Svjetski čelnici u petak iskazuju žaljenje zbog smrti ruskog opozicionig političara Alekseja Navalnog u zatvoru, a dio njih, poput američkog predsjednika Joea Bidena ili kanadskog premijera Justina Trudeaua, za njegovu smrt direktno prozivaju ruskog čelnika Vladimira Putina.

“Ne znamo što se tačno dogodilo, no nema sumnje da je Navalnijeva smrt posljedica nečega što su učinili Putin i njegovi nasilnici”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

“Ruske vlasti ispričat će svoju priču”, nastavio je američki predsjednik.

“Putin je kriv za smrt Navalnog”

“No ne griješite. Ne griješite, Putin je odgovoran za Navalnijevu smrt.”

Biden je rekao da razmišlja o dodatnim koracima kako bi se Rusija kaznila zbog smrti opozicionog političara, a za Navalnog je naglasio da se “hrabro” usprotivio “korupciji” i “nasilju” Putinove vlade, prenosi Reuters.

Njegova potpredsjednica Kamala Harris na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji sastala se s Navalnijevom suprugom Julijom, iskazavši joj “tugu i bijes” zbog njegove smrti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, “bijesan i ogorčen”, rekao je kako se “u današnjoj Rusiji slobodni duh šalje u gulage i osuđuje na smrt”. Italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je kako je to “nova tužna stranica koja predstavlja i novo upozorenje za međunarodnu zajednicu”, prenosi France Presse.

Kanadski premijer: Ovo je podsjetnik kakvo je čudovište Putin

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako Navalnijeva smrt podsjeća svijet kakvo je Putin “čudovište”.

“Bio je snažan borac za demokratiju, za slobode ruskog naroda. To stvarno pokazuje do koje mjere će se Putin obračunati sa svima koji se bore za slobodu ruskog naroda”, rekao je kanadski čelnik.

“To je tragedija, nešto što cijeli svijet podsjeća kakvo je čudovište Putin.”

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je šokiranost viješću o smrti ruskog opozicionog političara, pa je pozvao na “punu, vjerodostojnu i transparentnu istragu” okolnosti u kojima je umro.

Navalni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.