Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden šalje ukrajinskim braniteljima novu pošiljku vrijednu 150 miliona dolara

Posljednja tranša američke pomoći uključuje 25.000 komada artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, protuartiljerijske radare, opremu za ometanje signala, terensku opremu i rezervne dijelove, prenosi AP

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je novu isporuku vojne pomoći za Ukrajinu u artiljerijskom oružju i radarskim sistemima u borbi protiv ruskih invazionih snaga, u vrijednosti 150 miliona dolara.

Biden je izjavio kako posljednja tranša pomoći znači da je njegova administracija “skoro iscrpila” pomoć koju je Kongres odobrio za Ukrajinu u martu i pozvao je poslanike da brzo odobre paket pomoći vrijedan 33 milijarde dolara do kraja septembra.

– Šaljemo oružje i opremu koju je Kongres odobrio za direktnu pomoć na linijama fronta slobode u Ukrajini. Američka pomoć, skupa s doprinosima naših saveznika i partnera, od kritičnog je značaja za pomoć Ukrajini da pobijedi u bici za Kijev i osujeti Putinove ratne ciljeve u Ukrajini – navodi Biden u saopćenju.

Posljednja tranša američke pomoći uključuje 25.000 komada artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, protuartiljerijske radare, opremu za ometanje signala, terensku opremu i rezervne dijelove, prenosi AP.