Globus

stariji od Reagana

Biden slavi 78. rođendan, za dva mjeseca bit će najstariji predsjednik SAD-a u istoriji

20/11/2020

Tokom predizborne kampanje, Trump (74) nije propustio priliku da istakne Bidenove godine navodeći da demokratu nedostaje mentalne oštrine da vodi naciju

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden slavi 78. rođendan, a kada za dva mjeseca preuzme dužnost, bit će najstariji predsjednik SAD-a u istoriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za dva mjeseca preuzet će naciju koja je suočena s najgorom javnozdravstvenom krizom u stoljeću, velikom nezaposlenošću i rasnim problemima.

Biden će pokušati postići još jedan podvig, pokazati Amerikancima da je starost samo broj i da može obnašati tu funkciju i izboriti se sa aktuelnim problemima.

Biden će položiti zakletvu kao najstariji predsjednik u istoriji države, titulu koju je do sada nosio Ronald Reagan, koji je napustio Bijelu kuću 1989. godine kada je imao 77 godina i 349 dana.

Tokom predizborne kampanje, Trump (74) nije propustio priliku da istakne Bidenove godine navodeći da demokratu nedostaje mentalne oštrine da vodi naciju.

Neki od Bidenovih suparnika isticali su to da li je neko iz Bidenove i Trumpove generacije prava osoba da vodi zemlju koja se bavi pitanjima poput klimatskih promjena i rasnih nejednakost.

Biden je u septembru obećao da će biti “potpuno transparentan” u vezi sa svim aspektima svog zdravlja ako bude izabran, ali nije rekao kako će to učiniti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.