Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uoči posjete zvaničnika eu

Dodikov povratak na čelo Predsjedništva loše je počeo: “Borrell nije upoznat o sadržaju Dejtona”

dodik zagreb

Dodik je ustvrdio da je Borrell posebnu neupućenost, neznanje, ali i tendecioznost iskazao u dijelu kolumne gdje govori o genocidu u BiH

Milorad Dodik danas je preuzeo ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Novi osmomjesečni mandat na čelu kolektivnog šefa države nije počeo optimistično. Naime, Dodik je već prvi dan otkrio još jednog “neprijatelja”.

Dodik je jutros poručio da je visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, koji sutra dolazi u Sarajevo na obilježavanje 25 godina od Dejtonskog sporazuma, “izgleda nije upoznat o sadržaju Dejtonskog sporazuma”.

“U kolumni koju je pisao za federalne medije analizirajući stanje u BiH, Borrell nijednom rječju ne spominje suštinu Dejtonskog sporazuma, entitete i narode koje očigledno ne poznaje, već pominje ljude, što je veliki propust s obzirom na visoku evropsku funkciju koju obavlja”, istakao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše Borrellovu kolumnu.

Dodik je ocijenio da je “takvo njegovo nepoznavanje Dejtonskog sporazuma bez sumnje propust koji se događa upravo u momentu kada dolazi da obilježi 25 godina tog sporazuma i Ustava, koji jasno kažu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

“Borrell je tako na svoju ruku, u svojoj kolumni, isključio entitete i narode, a govori, prema onome što je napisao, o nekoj centralizovanoj BiH koja kao takva ne postoji. Razlike između Borrella i Predsjedništva BiH očigledno su velike”, ukazao je Dodik.

Dodik je ustvrdio da je Borrell posebnu neupućenost, neznanje, ali i tendecioznost iskazao u dijelu kolumne gdje govori o genocidu u BiH.

Borrell: Kolumna koju je napisao nije se svidjela Dodiku

“Borrell bi morao da zna da o tome nema odluke nijednog organa u BiH, kao što bi trebalo da zna da u BiH postoji srpski narod koji ne priznaje i nikada neće priznati lažne optužbe o navodnom gencidu tokom proteklog rata. To treba poštovati, a ne ignorisati, jer je riječ o konstitutivnom narodu u BiH, a ne da nasjeda na priču samo jednog naroda”, poručio je Dodik.

Dodik je konstatovao da Borrell koristi “retoriku istirijskog revizionizma, koju koristi i jedan narod u BiH da bi krivotvorili istorijske fakte”.

Ocijenio je da, prema svemu tome, nema sumnje da će za sutra najavljeni sastanak sa članovima Predsjedništvom BiH biti opterećen tim razlikama u poimanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH.