BiH

Prema Ustavu SPC

Nakon smrti patrijarha Irineja, na čelu SPC-a biće mitropolit iz Sarajeva

20/11/2020

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kojem ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), nakon smrti patrijarha najduže za tri mjeseca treba biti izabran novi, a do tada njegovo mjesto će čuvati najstariji mitropolit. Trenutno, to je mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji sjedi u Sarajevu, a trenutno se nalazi u Beogradu.

Mitropolit Hrizostom bi mogao na čelu SPC-a biti i mnogo duže nego što je propisano, s obzirom na to da epidemija koronavirusa otežava novo glasanje.

Novog patrijarha biraju vladike, odnosno Sabor u kojem ravnopravan položaj imaju svi mitropoliti i episkopi, a pravo da bude izabran na čelo Crkve ima svaki vladika koji je najmanje pet godina bio episkop u nekoj eparhiji.

Procedura glasanja je tajna, a koronavirus je to otežao jer bi bilo komplikovano organizovati glasanje, a da se u isto vrijeme poštuju crkveni i epidemiološki propisi. Postoji opcija glasanja u odsustvu no tu bi bio potreban visok stepen povjerenja u sistem s obzirom na tajnost izbora.

Podsjećamo, patrijarh Irinej preminuo je u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh Irinej izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.