BiH

mladi iz 9 stranaka

Projekat mladih “Galerije Uvreda: Zid Srama u Javnom Diskursu”

20/11/2020

Ovi mladi aktivisti/kinje ističu neizbježnost internetske pismenosti za očuvanje slobode govora u demokratskim društvima te se nadaju da će to zagarantirati ovom galerijom

Mladi iz devet različitih političkih partija inicirali su projekat ”Galerije Uvreda: Zid Srama u Javnom Diskursu” u nadi da će njihova izložba inicirati promjenu zakonskog okvira kako bi govor mržnje bio adekvatno sankcioniran, saopćili su autori projekta.

U njihovim političkim strankama, aktivisti će lobirati sa zastupnicima u državnom parlamentu za zakonske amandmane o kažnjavanju govora mržnje.

Kako bi došli do ovog cilja, oni žele izgraditi svijest među građanima da govor mržnje može biti prijavljen i da opasni i negativni komentari, napisani iza ekrana, mogu doći na vidjelo.

– U današnjem dobu interneta, pristupačnost medijima i slobodno izražavanje je mogućnost svih, ali se nedovoljno u društvu diskutuje o razlikama slobode izražavanja i govora mržnje. Ova bitna distinkcija je mlade aktiviste/kinje i lidere/kinje iz devet političkih stranaka iz FBiH i RS-a podstakla da iniciraju projekat „Galerija Uvreda: Zid Srama u Javnom Diskursu“, kako bi kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma na internetu.

Dosad su mladi aktivisti/kinje u edukativnim treninzima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru imali priliku da traže primjere govora mržnje te da diskutuju o mogućnostima zakonskih izmjena kako bi osigurali istinsku promjenu.

Zbog epidemiološke situacije, oni nastavljaju svoj projekat u novom, virtualnom formatu, koji će omogućiti veću prisutnost i pristupačnost svih zainteresiranih osoba – navedeno je u saopćenju.

Ovi mladi aktivisti/kinje ističu neizbježnost internetske pismenosti za očuvanje slobode govora u demokratskim društvima te se nadaju da će to zagarantirati ovom galerijom.

Link do virtuelne galerije je OVDJE.

Projekat se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.