Novi američki predsjednik

Biden uputio čestitku Vučiću, nije mu se svidjela

Vučić premoćno pobijedio na izborima u Srbiji
21.06.2020., Beograd, Srbija - Srpska Napredna Stranka SNS proglasila je uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima. Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vucic. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa čestitkom predsjednika SAD Joea Bidena u kojoj pominje međusobno priznanje, kojeg u prošlogodišnjoj, Trumpovoj čestitki, nije bilo

Sjedinjene Američke Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, ali i nepokolebljive u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija, naveo je predsjednik SAD-a Joseph Biden u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je uputio pismo-čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.

“Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naše dvije zemlje, SAD ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden.

On je dodao da se snaga odnosa dvije zemlje temelji na dubokoj istoriji veza između naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata.

“Izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Takođe cijenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana. Radujem se saradnji na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država”, navedeno je u Bidenovoj čestitki.

Vučić: Hvala mu za čestitku

Međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ukazao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da razumije da je to nova američka politika, ali da njegov odgovor neće biti drugačiji od onog iz Bijele kuće jesenas – da Srbija na to ne pristaje, prenose mediji u Srbiji.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa čestitkom predsjednika SAD Joea Bidena u kojoj pominje međusobno priznanje, kojeg u prošlogodišnjoj, Trumpovoj čestitki, nije bilo.

“Dobio sam čestitku Bidena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ni EU, ni u jednoj rezoluciji”, rekao je Vučić.

On je rekao da razumije da je to nova američka politika, te da je bilo pokušaja da se ta sintagma nametne kao nešto što je trebalo da prihvati kao konačno rješenje i u Vašingtonskom sporazumu.

“Već sam im jednom u lice rekao sta mislim o međusobnom priznaju i moj odgovor neće biti drugačiji”, poručio je Vučić.