američki predsjednik

Biden za 50 dana mandata djelovao od klimatskih promjena, imigracije, pandemije

Joe_Biden_maska_Bijela_kuca_Twitter

Za 50 dana mandata Biden je napravio veliki iskorak na brojnim ključnim predizbornim obećanjima u kampanji

Američki predsjednik Joe Biden iznio je ambiciozni program za svojih prvih 100 dana mandata, obećavajući brzo djelovanje na svemu, od klimatskih promjena do imigracijske reforme i pandemije koronavirusa.

U srijedu bilježi svoj 50. dan na položaju dok njegova administracija ide ka glavnoj prekretnici: konačnom usvajanju kongresnog paketa velike pomoći od 1.900 milijardi dolara tokom pandemije koronavirusa. Iznos uključuje direktna plaćanja milionima Amerikanaca i značit će ispunjenje Bidenovih najvećih predizbornih obećanja, poput ponovnog otvaranja škola i vakcinisanja većine Amerikanaca, piše AP.

Za 50 dana mandata Biden je napravio veliki iskorak na brojnim ključnim predizbornim obećanjima u kampanji.

Bidenu je prioritet rješavanje pandemije koronavirusa tokom prvih sedmica mandata, i približava se postići svoj cilj od 100 miliona doza vakcina koje su primili Amerikanci, što će biti ostvareno sljedeće sedmice. Dnevna stopa vakcinacija sada iznosi u prosjeku više od dva miliona vakcina, a primijenjeno je više od 75 miliona doza otkako je Biden položio zakletvu.

Biden je također poduzeo nekoliko ranih radnji kojima je ispunio obećanja o klimatskoj politici. Na Dan inauguracije potpisao je izvršnu naredbu kojom se ukida dozvola za naftovod Keystone XL i zaustavlja bušenje nafte na području kojim se ugrožava nacionalno utočište za divlje životinje na Arktiku, te se naređuje preispitivanje odluka Trumpa iz oblasti okoliša, javnog zdravlja i nauke. Izvršnom naredbom od 27. januara zaustavljeni su sporni najmovi nafte i plina na kopnu i u morskim vodama.

Biden je također ispunio obećanja predizborne kampanje koja su uključivala povlačenje odluka Trumpove administracije od klimatskih promjena do imigracije. Tako se administracija Bidena ponovo pridružila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariškom klimatskom sporazumu, zaustavila izgradnju graničnog zida, ukinula ograničenja putovanja za ljude iz raznih muslimanskih zemalja i stvorila radnu grupu za ponovno ujedinjenje porodica razdvojenih u SAD-u.

Što se tiče imigracije, Biden se obavezao dostaviti Kongresu sveobuhvatan reformski zakon u roku od prvih 100 dana, a objavljen je prošlog mjeseca. Biden je također izdao izvršnu naredbu kojom je sekretaru Nacionalne sigurnosti naloženo da “sačuva i ojača” zaštitu za mlade imigrante koje su u SAD donijeli njihovi roditelji.

Što se tiče klimatskih promjena, Biden je obećao uspostaviti izvršne obaveze drugih država za smanjenje emisija u globalnom brodarstvu i zrakoplovstvu te sazvati klimatski svjetski summit kako bi raspravio o novim i ambicioznijim obećanjima za rješavanje klimatskih promjena, u svojih prvih 100 dana. SAD će takav summit održati 22. aprila, na Dan planete Zemlje.

Ponovno otvaranje američkih škola jedno je od glavnih Bidenovih predizbornih obećanja koje je teže izvršiti, dijelom i zbog toga što odluku o povratku u učionice donose lokalni dužnosnici i sindikati učitelja. Biden je prošlog mjeseca rekao da je njegova 100-dnevna misija bila da većina osnovnih škola bude otvorena pet dana u sedmici.

Ovog mjeseca uputio je države da daju prioritet vakcinisanju učitelja i najavio da će u martu usmjeravati savezne resurse prema imunizaciji učitelja. Administracija Bidena nada se da će se, usvajanjem zakona o pomoći za koronavirus i raspodjelom miliona pomoći školama za poboljšanje sigurnosnih mjera, učitelji osjećati ugodnije vraćajući se u škole.

Do sada oko 47 posto učenika do 12. razreda imaju pristup školi svakog radnog dana, navodi AP u analizi ostvarenja predizbornih obećanja ostavrenih u prvih 50 dana mandata predsjednika Bidena.