Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manja zagađenost

Ukinuta epizoda “pripravnost” u Sarajevu

Centar Sarajeva ukrašen povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
26.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine centar grada ukrasen zastavama. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ostali praćeni polutanti također nisu bilježili prekoračenja dnevnih, niti satnih graničnih vrijednosti”, navode iz Kantona Sarajevo

Zbog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, ukinuta je epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ukida epizodu “Pripravnost” za područje Kantona Sarajevo, jer ne postoje uslovi za njeno zadržavanje predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

“Ovakva odluka je donesena nakon što je mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području KS tokom prethodnog dana na svim automatskim stanicama zabilježen pad koncentracija PM10 koji je nastavljen i tokom današnjeg dana. Ostali praćeni polutanti također nisu bilježili prekoračenja dnevnih, niti satnih graničnih vrijednosti”, navode iz Kantona Sarajevo.

U isto vrijeme, naglašavaju, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas se očekuju padavine, kao i u narednim danima, a što bi trebalo povoljno da utiče na kvalitet zraka.

U skladu s pomenutim Planom, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo i o tome blagovremeno informisati javnost.