Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

Alarmantni podaci s KCUS-a: Preminulo 16 osoba, trocifren broj novozaraženih

Sarajevo: U Klinici za plućne bolesti trenutno je 65 pacijenata zaraženih koronavirusom
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trenutno je u izolaciji na Klinici za plucne bolesti Podhrastovi oko 65 pacijenata zarazenih koronavirusom. Direktorica KCUS-a Sebija Izatbegovic izjavila je da je situacija ozbiljna i da je sve manje mjesta na klinici. Kapacitet u izolaciji u Podhrastovima je 85 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na lokalitetu Podhrastovi smještena su 103 bolesnika, od kojih sedam se nalazi u izuzetno teškom stanju i smješteni su u intenzivnu njegu

U toku noći u laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu testirano je 307 uzoraka na prisustvo koronavirusa. Svi pozitivni na COVID-19, ukupno 103 su u Kantonu Sarajevo. Preminulo je 16 osoba.

U klinikama KCUS-a na bolničkom liječenju nalazi se 311 Covid-bolesnika, od kojih je 43 u intenzivnim njegama, javlja Faktor.

Na lokalitetu Podhrastovi smještena su 103 bolesnika, od kojih sedam se nalazi u izuzetno teškom stanju i smješteni su u intenzivnu njegu.

Sedamdeset i tri uposlenika KCUS-a su pozitivna, a 39 ih je u izolaciji. Ukupno 328 uposlenika KCUS-a nalazi se na bolovanju.

U protekla 24 sata u Covid odjele Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, trinaest pacijenata je primljeno na hospitalizaciju, a 12 je otpušteno kući. Na bolničkom liječenju jutros je ukupno 121 pacijent od kojih je 10 na intenzivnoj njezi, jedno na respiratoru i četiri na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

U Kantonu Sarajevo je 3.555 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Ovom prilikom, poručuju kako Zavod jedini daje tačne i kompletne podatke o broju novozaraženih od koronavirusa, onih koji su na bolničkom liječenju, kao i smrtnim slučajevima u Kantonu Sarajevo.

Kako su naveli, rezultati testiranja koje daje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nisu potpuni, jer su angažovane i privatne laboratorije pa i zbog toga dolazi do razlike u brojevima i zabuna u javnosti.

Podsjećamo, Kanton ima svoju e-kartoteku pacijenata, informatički sistem u koji su povezane sve javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, i u kojoj se, u svakom momentu, pored ostalih podataka, mogu očitati trenutna stanja broja osoba u samoizolaciji, rezultatima testiranja, uključujući testiranja iz privatnih laboratorija bilo da su testovi obavljeni po uputi ljekara ili na inicijativu građana.