dvosatni razgovor

Biden zaprijetio Putinu snažnim mjerama ako eskaliraju napadi na Ukrajinu

biden-putin

Biden je ponovio podršku koju SAD pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden zaprijetio je da će odgovoriti snažnim ekonomskim mjerama u slučaju eskalacije ruske vojne agresije na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Američki i ruski lideri Joe Biden i Vladimir Putin održali su večeras dvosatni razgovor putem video poziva, a iz vašingtonske Bijele kuće saopćeno je da je se razgovor vodio o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

“Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost SAD-a i naših europskih saveznika zbog povećanja prisustva ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i jasno je stavio do znanja da će SAD i naši saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije“, navodi se u saopćenju.

Biden je ponovio podršku koju SAD pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji.

“Dvojica predsjednika zadužili su svoje timove da prate situaciju, a SAD će to učiniti u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima“, navode iz Bijele kuće.

Dvojica čelnika također su razgovarali o dijalogu između SAD-a i Rusije o strateškoj stabilnosti, kao i o zajedničkom radu na regionalnim pitanjima kao što je iransko nuklearno pitanje.

Razgovor Bidena i Putina uslijedio je nakon nedavne vijesti da je Rusija poslala hiljade vojnika u pogranični pojas.

Biden bi, shodno najavama iz Bijele kuće, uskoro trebao razgovarati s europskim saveznicima, odnosno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom. S njima je razgovarao i prije razgovora s Putinom.