Globus

SAD

Bidenova administracija suspendira Trumpove sporazume o azilu

07/02/2021

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem

Bidenova administracija priopćila je da će odmah suspendirati sporazume sklopljene u Trumpovo doba sa Salvadorom, Gvatemalom i Hondurasom o azilu, u skladu s obećanjem da će poništiti sve imigracijske politike prethodnika.

Državni tajnik Antony Blinken priopćio je da su Sjedinjene Države “suspendirale i započele proces poništavanja Sporazuma o suradnji u pitanjima azila s vladama Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što je prvi konkretan korak na putu prema većem partnerstvu i boljoj suradnji u regiji koje je zacrtao predsjednik Biden”.

Takozvani sporazumi “sigurne treće zemlje”, koje su 2019. potpisali Trumpova administracija i zemlje Srednje Amerike, prisiljavaju tražitelje azila iz te regije da potraže utočište u tim zemljama prije nego što se prijave u Sjedinjene Države, prenosi Hina.

Ta politika, kao dio kontroverznoga Trumpova obećanja da će zaustaviti ilegalne imigrante iz Srednje Amerike, koji čine veći dio migranata uhapšenih na američko-meksičkoj granici, nikad se nisu primjenjivale prema Salvadoru i Hondurasu, priopćio je State Department. Transferi u skladu sa sporazumom s Gvatemalom prekinuti su sredinom marta 2020. zbog pandemije koronavirusa, dodaje se u priopćenju.

Najavljeni koraci poduzeti su nakon što je Biden prošle sedmice otkrio niz mjera kojima je cilj promijeniti američki imigracijski sistem, uključujući i pitanje ponovnog povezivanja porodica razdvojenih na granici SAD-a i Meksika i povećanje gornje granice broja izbjeglica kojima će biti dopušten ulaz u zemlju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.