Bijela kuća: Posjeta Raula Castra Washingtonu otvorena opcija

obama castro

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama nedavno realizirao historijsku posjeti Kubi, iz njegovog ureda u Bijeloj kući tvrde da je i uzvratna posjeta kubanskog predsjednika Raula Castra Washingtonu otvorena opcija ako bude postignut napredak u procesu normalizacije odnosa između dvije zemlje.

“Naravno da ćemo razmotriti i mogućnost uzvratne posjete ukoliko dođe do progresa u procesu normalizacije odnosa i ukoliko procijenimo da je ta posjeta potrebna i korisna za taj proces. Međutim, ja trenutno to ne mogu predvidjeti”, izjavio je Josh Earnest, portparol Bijele kuće.

Ističući da je učinjeno mnogo pomaka u pravcu zbližavanja SAD-a i Kube, a posebno historijskom posjetom Obame u Havani, Earnest je kazao kako je jasno da i dalje postoje glavni razlozi zbog kojih nije došlo do potpune normalizacije bilaterale.

“Tu prije svega mislimo na status američke baze Guantanamo, naknada štete američkim biznismenima koja im je nanesena dolaskom komunističke vlasti u Kubi, kao i američki embargo prema Kubi, koji je zadaća Kongresa”, kazao je Earnest.

SAD i Kuba su prekinuli sve odnose daleke 1962. godine, a inicijativom Obamine administracije u decembru 2014. godine pokrenut je proces ponovne uspostave saradnje.

Bivši predsjednik Kube Fidel Castro poručio je u ponedjeljak da uprkos nedavnoj posjeti Obame, Kuba neće zaboraviti dosadašnje sukobe sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dodajući da toj zemlji, kako je naveo, ne trebaju darovi američkog imperija.

“Sposobni smo sami proizvoditi hranu i ono što nam treba, zahvaljujući trudu i pameti našeg naroda. Nema potrebe da nam imperij daje bilo kakve darove”, napisao je 89-godišnji otac kubanske revolucije u tekstu objavljenom sedmicu dana nakon historijske posjete američkog predsjednika Kubi.

U pismu pod naslovom “Bratu Obamu”, bivši kubanski predsjednik koji se 2006. povukao s vlasti, podsjetio je na “lijepe” riječi koje je izrekao Obama u svom govoru u Havani.