washington

Bijela kuća: SAD će diplomatski bojkotirati Olimpijadu u Pekingu

oi peking

Iz Bijele kuće poručili da je ta odluka donesena zbog zločina protiv čovječnosti u Xinjiangu i drugih kršenja ljudskih prava u Kini

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki saopćila je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) diplomatski bojkotirati predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu i to zbog kršenja ljudskih prava u autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang i drugim regijama Kine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zbog zločina protiv čovječnosti u Xinjiangu i drugih kršenja ljudskih prava u Kini, SAD neće poslati niti jednog diplomatu, niti državnu delegaciju na Zimske olimpijske i paraolimpijske igre naredne godine u Pekingu“, kazala je Psaki.

Naglasivši da rukovodstvo SAD-a pruža punu podršku američkim sportistima koji će se takmičiti na Olimpijadi u Pekingu, Psaki je kazala da SAD ima obavezu štititi ljudska prava i ukazivati na njihova kršenja.

Ona je pojasnila da je američki bojkot Olimpijade u Pekingu isključivo diplomatskog karaktera i da se neće odraziti na sportiste te je dodala da je to snažna i jasna poruka vlastima Kine.

List “Washington Post“ sredinom novembra pozivao se na neimenovane izvore i pisao kako administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra opciju diplomatskog bojkota Olimpijade u Pekingu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održat će se od 4. do 20. februara naredne godine u Pekingu.