Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća zadovoljna uklanjanjem detektora metala u Al-Aksi

al_aksa_prva_dzuma_3

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozdravile su odluku izraelskih vlasti o uklanjanju detektora metala i nadzornih kamera u džamiji Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetili su da su 14. jula ubijena dva izraelska policajca te da je Izrael unatoč potrebi za povećanjem sigurnosnih mjera odlučio da ukloni kamere i detektore metala na tom području.

Cijene, kako su naveli, napore koje je pokazao Izrael u cilju odžavanja sigurnosti na tom području.

Glasnogovornica Sate Departmenta Heather Nauert poručila je da su sa zadovoljstvom primili vijest da je Izrael odlučio ukloniti detektore metala u Al-Aksi.

Kriza u Jerusalemu je eskalirala prethodnih sedmica kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al-Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestovali su zbog toga i odbijali ući u kompleks, već namaze obavljali ispred njega.

Nakon kritika i pritiska međunarodne zajednice, izraelske vlasti su kasno u ponedjeljak odlučile ukloniti detektore metala na ulazima u džamiju Al-Aksa.

U saopštenju izraelskog sigurnosnog vijeća je navedeno kako će detektori metala biti zamijenjeni naprednom tehnologijom, odnosno drugim mjerama predostrožnosti.