Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Korupcija u kini

Bivši direktor banke osuđen na doživotni zatvor, oduzeta mu sva imovina

Foto: Narodni sud u Jiangmenu

Predsjednik Xi rekao je da Peking mora suzbiti “hedonistički” životni stil bankara

Bivši direktor kineske banke osuđen je na doživotni zatvor zbog jednog od najvećih slučajeva korupcije u zemlji. Xu Guojun, voditelj podružnice Bank of China u južnoj Kini od 1993. do 2001., osuđen je za pronevjeru 2.3 milijarde juana, odnosno oko 325 miliona dolara.

Taj slučaj je najnoviji u antikorupcijskoj akciji koju je naredio predsjednik Xi Jinping, a koja je usredotočena na finansijsku industriju zemlje vrijednu 60 biliona dolara. Mnogi bankarski zvaničnici i rukovoditelji bili su uhvaćeni u toj akciji.

Pobjegao u Ameriku pa prisilno vraćen

Prema priopćenju suda, Xu i još dva bivša zaposlenika Bank of China iskoristili su rupe u sustavu upravljanja zajmovima kako bi dobili lažne zajmove. Xuova dva suradnika prethodno su osuđena na 12 i 13 godina zatvora. Više od 2 milijarde juana ukradenog novca sada je vraćeno, prema izvješćima lokalnih medija.

Xu, koji je pobjegao u SAD 2001., ali je prisilno vraćen prije dvije godine, rekao je da se neće žaliti na presudu. Također su mu doživotno oduzeta politička prava, a cjelokupna imovina mu je konfiscirana.

Drugi visoki finansijski rukovoditelji iz kineskih državnih banaka također su novčano kažnjeni, zatvoreni ili su trenutno pod istragom. Predsjednik Xi rekao je da Peking mora suzbiti “hedonistički” životni stil bankara.

Borba protiv korupcije

U oktobru je bivši predsjednik Bank of China uhićen zbog sumnje na podmićivanje i davanje nezakonitih zajmova. Liu Liange, predsjednik državne banke od 2019. do 2023., dao je ostavku na svoju poziciju u martu ove godine.

Bivši predsjednik China Life Insurancea Wang Bin osuđen je u rujnu na doživotni zatvor bez pomilovanja zbog podmićivanja.

Čini se da je napor da se iskorijeni korupcija u financijskoj industriji zemlje sve veći, ali zvaničnici su u aprilu upozorili da je slamanje korupcije daleko od svog kraja, piše Index.