Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mark Hertling

Bivši general: Rusi u odbrambenoj poziciji, Ukrajina može birati gdje će napasti

ukrajina

Penzionisani general dodao je da su se ruske trupe na terenu pokazale kao “loše vođene, loše obučene i s niskim moralom” te da nisu bile u stanju izvršiti operacije kombiniranog naoružanja (CAO) u Ukrajini, prenosi Newsweek

Penzionisani američki general Mark Hertling rekao je da je Rusija trenutno u odbrambenoj fazi te da ukrajinska vojska “može birati gdje će napasti”.

“Rani ruski ciljevi bili su daleko veći od njihovih mogućnosti. Smanjivanje ciljeva im nije pomoglo. Rusi se sada brane na više mjesta od sve veće ukrajinske prijetnje i proširenog gerilskog ratovanja”, kazao je Hertling, prenosi N1.

“Gerilsko ratovanje je oblik neregularnog ratovanja u kojem male grupe boraca – paravojnog osoblja, naoružanih civila ili neregularnih jedinica – koriste zasjede, sabotaže, napade, bijeg, smaknuća u borbi protiv veće i manje pokretne tradicionalne vojske”, pojasnio je.

“Ukrajina je pokrenula ofanzivu i može birati gdje će napasti, a Rusija se brani”, dodao je.

Penzionisani general dodao je da su se ruske trupe na terenu pokazale kao “loše vođene, loše obučene i s niskim moralom” te da nisu bile u stanju izvršiti operacije kombiniranog naoružanja (CAO) u Ukrajini, prenosi Newsweek. CAO je kombinacija pješaštva, tenkova, ofenzivnih i obrambenih vatrenih snaga, zrakoplovstva i obavještajnih snaga.