Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Bivši oficir CIA-e uhapšen zbog pomaganja Kini

17/01/2018

Jerry Chun Shing Lee, naturalizirani američki građanin i bivši oficir obavještajne službe CIA, uhapšen je na newyorškom aerodromu JFK u ponedjeljak, piše BBC.

Radio je za CIA od 1994. do 2007. godine, nakon čega je odselio u Hong Kong.

Slučaj zbog kojeg je Lee uhapšen vezan je za istraživanje FBI-ja koje je počelo 2012. i tiče se opstrukcije CIA-inih špijunskih operacija u Kini.

U posljednje dvije godine, 20-tak agenata ubijeno je ili zatvoreno, što je jedan od najkatastrofalnijih propusta američke obavještajne službe u posljednjim godinama.

Međutim, prema najnovijim podacima Amerikanci krive Leeja, koji je svoju karijeru u CIA počeo prije 24 godine, a treniran je u oblastima tajne komunikacije, regrutacije i otkrivanju prisluškivanja.

Navodno je Lee živio u Hong Kongu, a samo jednom je bio u Sjedinjenim Američkim Državama kada se oglasio na lažni oglas za posao.

Ministarstvo pravde SAD zvanično kaže kako je 53-godišnji Lee optužen za “nedozvoljeno posjedovanje informacija o državnoj odbrani” i suočava se sa deset godina u zatvoru.

Zvanično nije optužen za špijunažu, za koju bi potencijalna kazna bila smrt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.