Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indija

Bivši političar i njegov brat ubijeni uživo na TV-u, ubice se predstavile kao novinari

ubistvo

Muškarci koji zapravo nisu bili novinari brzo su se predali i završili u pritvoru. Policija je nekoliko dana ranije ustrijelila Ahmedovog sina tinejdžera

Bivši indijski političar Atiq Ahmed, osuđen za otmicu, ubijen je jučer uživo na TV-u sa svojim bratom, javlja BBC.

Ahmed, koji je bio pod policijskom pratnjom, razgovarao je s trojicom muškaraca koji su se predstavili kao novinari u gradu Prayagraju kada mu je pištolj primaknut glavi.

Muškarci koji zapravo nisu bili novinari brzo su se predali i završili u pritvoru. Policija je nekoliko dana ranije ustrijelila Ahmedovog sina tinejdžera.

Ahmed i brat upucani dok su išli u bolnicu

U posljednjih 20 godina Ahmed je optužen za desetke slučajeva otmica, ubistava i iznude. Lokalni sud osudio je njega i još dvojicu na doživotni zatvor u ožujku ove godine u slučaju otmice.

Ahmed je ranije tvrdio da mu policija prijeti i da je u strahu za vlastiti život. On i brat ubijeni su dok su išli na liječnički pregled u bolnicu. Televizijska snimka prikazuje Ahmeda i njegovog brata Ashrafa u lisicama dok razgovaraju s muškarcima koji su se predstavili kao novinari.

Muškarci su ih upucali nekoliko sekundi kasnije. Na snimci, koja se naširoko dijeli na društvenim mrežama i TV kanalima, Ahmeda pitaju je li prisustvovao sahrani svog sina.

Uznemirujući snimak zločina možete pogledati na ovom LINKU.

“Nismo otišli na sahranu jer nas nisu odveli”, glasile su posljednje riječi bivšeg političara.

Njegov brat Ashraf Ahmed je također pogođen i dvije žrtve umrle su u roku od nekoliko minuta.

Naređena istraga ubistva

Trojica osumnjičenih napadača su na mjesto događaja stigla na motociklima, saopćila je policija. Na mjestu događaja ozlijeđeni su i policajac i novinar.

Nakon sinoćnjeg incidenta ministar policije Yogi Adityanath naredio je sudsku istragu ubojstava i zabranio velika okupljanja u okruzima države Uttar Pradesh kako bi se osigurao mir.

Stručnjaci su postavili pitanje kako je čovjek mogao biti ubijen pred medijima i policijom. Dopisnik BBC-ja izvijestio je da se grad Prayaga nalazi u situaciji nalik karanteni.

Atiq Ahmed prvi put za ubistvo optužen 1979.

Atiq Ahmed dugo je bio u politici i u svijetu kriminala, piše BBC. Prvi put je optužen za ubojstvo 1979. godine. U sljedećih 10 godina pojavio se kao osoba sa snažnim utjecajem u zapadnom dijelu grada Allahabada.

Pobijedio je na svojim prvim izborima kao nezavisni kandidat i postao državni zastupnik 1989. godine. Osvojio je mjesto u dva uzastopna mandata, a četvrtu pobjedu ostvario je kao zastupnik regionalne stranke Samajwadi (SP). Godine 2004. osvojio je mjesto na saveznim izborima kao kandidat SP-a i postao zastupnik.

U međuvremenu su se protiv njega i dalje podizali slučajevi u Allahabadu i drugim dijelovima države. Ahmed se kandidirao na još nekoliko izbora u sljedećem desetljeću, ali je sve izgubio.

U 2019. vrhovni indijski sud naložio je da ga treba premjestiti u zatvor u državi Gujarat nakon što se pokazalo da je planirao napade na poslovnog čovjeka iz zatvora u Uttar Pradeshu, gdje je bio u pritvoru čekajući suđenje u drugom slučaju. Vratili su ga u Prayagraj u martu iz Gujarata kako bi se pojavio pred lokalnim sudom kada je objavljena njegova presuda u slučaju otmice.

Ahmed je također doveden u grad na ispitivanje u drugim slučajevima. Njegov brat Ashraf, koji je bio u zatvoru u okrugu Bareilly, također je doveden u grad na ispitivanje. Obojica su ispitivana u vezi s ubojstvom Umesha Pala, ključnog svjedoka u ubistvu Raju Pala, zastupnika iz regionalne stranke Bahujan Samaj (BSP), 2005. godine.

Ahmedov sin tinejdžer Asad i nekoliko drugih imenovani su glavnim osumnjičenicima u slučaju ubistva Umesha Pala. Asada i još jednog čovjeka ubila je policija ranije ove sedmice, prenosi Index.