Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši šefovi američkih obavještajnih službi obrušili se na Trumpa

james-clapper-brennan

James Clapper, bivši direktor američke Nacionalne obavještajne agencije, izjavio je kako američki predsjednik Donald Trump ublažavanjem ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. “stavlja svoju državu u opasnost”, prenosi Independent.

Clapper je u gostovanju na CNN-u komentarisao Trumpove “mlake” komentare na azijskoj turneji na kojoj se nalazi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, rekavši kako je nevjerovatno da bilo ko može omalovažavati prijetnju koju predstavlja Rusija.

Bivši direktor CIA-e John Brennan kritikovao je Trumpovu odluku da ne konfrontira Putina zbog ruskih uplitanja u izbore, i dodao kako time dopušta Putinu da se izvuče bez sankcija.

Manjak ozbiljnosti u ovoj situaciji Brennan je ocijenio kao podložnost Trumpa manipulaciji stranih lidera koji mogu iskoristiti njegov ego i igrati na kartu nesigurnosti koje posjeduje predsjednik SAD-a.

Na ekonomskom samitu u vijetnamskoj prijestolnici na kojem su prisustvovala oba lidera, Putin je negirao miješanje Rusije u američke izbore. Trump je na to rekao kako osjeća da Putin govori istinu, ali da mora ostaviti lične stavove po strani i složiti se sa obavještajnim agencijama u svojoj zemlji.

Međutim, Trump nije otvoreno okrivio Ruse za miješanje u izbore na kojima je pobijedio. Oglasio se na Twitteru rekavši kako je dobar odnos sa Rusijom pozitivna stvar i da su Rusi potencijalna pomoć u rješavanju kriza u Sjevernoj Koreji, Ukrajini i borbom protiv terorizma.