Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Bivši srpski policajci u slučaju “Potočari” oslobođeni optužbi

vucic11

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića, prenosi Radiotelevizija Srbije

Viši sud u Beogradu oslobodio je dvojicu bivših srbijanskih policajaca od optužbi za odavanje službene tajne, a u vezi s njihovim aktivnostima tokom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima 2015. godine.

Sudac Zoran Đorđević kazao je da je utvrđeno kako oni nisu krivi za krivično djelo odavanja službene tajne, jer tužiteljstvo nije dokazalo da je od toga štetne posljedice imao MUP Srbije.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Javno je objavljena samo izreka presude bez obrazloženja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno, zato što su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Dumanović i Trbović uhapšeni su dva i po mjeseca nakon što su u izjavama za Al Jazeeru Balkans naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015, kada je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Slučaj iz Potočara, otkrili su tada policajci, nije bio prvi slučaj da je Srbija slala pripadnike svojih bezbjednosnih struktura nezakonito na teritorij BiH.

“Na političke skupove u Banja Luci MUP Srbije tajno je poslao 49 policijskih službenika iz pet različitih službi. Tamo smo poslani bez službene legitimacije i službenog oružja. Rečeno nam je da smo civili, ali da moramo vršiti tajni nadzor u stranoj državi. Nalogodavci su nam naglasili da ne smijemo otkrivati i ko smo i za koga radimo ukoliko nas netko uhapsi. Samo su nam rekli da ćemo u tom slučaju morati odležati u zatvoru i da će kasnije neko doći po nas”, kzaoa je ranije Dumanović.