Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

putin izviješten o incidentu

Kremlj se oglasio nakon što je uništeno skladište goriva u Belgorodu

New Project – 2022-04-01T132137.046

Ruska strana tvrdi da su napad izvela dva ukrajinska borbena helikoptera

Iz Kremlja je stigla prva reakcija nakon jutrošnje napada na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu, nedaleko od granice s Ukrajinom.

Ruska strana tvrdi da su napad izvela dva ukrajinska borbena helikoptera.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov ustvrdio je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su dva ukrajinska helikoptera udarila u objekat u Belgorodu, oko 35 kilometara od granice s Ukrajinom, nakon što su na maloj visini ušli u Rusiju.

U nastalom požaru povrijeđena su dva radnika, dodao je Gladkov, dok je u nekim područjima grada u toku evakuacije. Međutim, ruska naftna kompanija Rosneft, koja je vlasnik skladišta goriva, navela je u zasebnom saopćenju da niko nije povrijeđen u požaru. Iz kompanije nisu dali informacije o uzroku požara.

Kako javlja Reuters, Kremlj je danas poručio da “napad na skladište goriva ne stvara dobre uslove za nastavak mirovnih pregovora”.

Glasnogovornik Vladimira Putina rekao je da je ruski predsjednik izviješten o incidentu te da Rusija čini sve kako bi reorganizirala opskrbni lanac i izbjegla prekid opskrbe gorivom u gradu, objavio je Reuters.

Nejasno je zašto bi nastavak pregovora bio otežan, s obzirom da je ruska vojska već mjesec dana na teritoriju Ukrajine gdje danonoćno razara ukrajinske gradove i naselja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ne može potvrditi ili demantirati izvještaje o umiješanosti Ukrajine u napad jer nema dovoljno informacija. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i generalštab nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Ukoliko se potvrdi da su ukrajinski helikopteri raketirali skladište nafte, biće to prvi put da nakon 2. Svjetskog rata ne država napala ciljeve na ruskom teritoriju.

Novi krug pregovora između Ukrajine i Ruske Federacije trenutno je u toku u online formatu.

“Pregovori su nastavljeni u online formatu. Uz povezivanje radnih podgrupa”, rekao je Mihajlo Podoliak, član ukrajinskog pregovaračkog izaslanstva.