Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši sveštenik osuđen na 20 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja

james-rapp

Žrtve su se u petak suočile s bivšim rimokatoličkim sveštenikom dok mu je sud izricao kaznu od najmanje 20 godina za seksualno zlostavljanje učenika u srednjoj školi u Michiganu toko osamdesetih godina prošlog vijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

Sudija je duže od dva sata slušao svjedočenja šestero ljudi koji su detaljno opisali kako ih je James Rapp zlostavljao. Rapp je učenike prisiljavao na seksualni kontakt dok je radio kao učitelj i trener hrvanja u srednjoj školi Lumen Christi u Jacksonu.

“Njegov zločin i položaj bili su ubistvo za moju dušu. On je bio monstrum i njegov put uništenja proteže se tako daleko da se to ne može ni zamisliti”, rekao je Andy Russell, jedna od Rappovih žrtava.

U februaru se 75-godišnji Rapp izjasnio da nije kriv za seksualno zlostavljanje. U trenutku kada je optužen u Michiganu Rapp je već bio u zatvoru u Oklahomi zbog sličnih zločina. Radio je u Philadelphiji, Salt Lake Cityju, Naperville, Illinoisu, Duncanu, Oklahomi, Jacksonu, Michiganu, Lickportu i New Yorku.

Istraga u Michiganu je počela 2013. godine, kada su žrtve slučaj prijavile šerifu. Neke od žrtava tvrde da su se osamdesetih godina žalile školskoj službi, ali da ništa nije poduzeto.

Rapp će nakon 20 godina imati pravo na uslovni izlazak na slobodu. Njegova maksimalna kazna je 40 godina.