Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andriy Zagorodnyuk

Bivši ukrajinski ministar tvrdi: Još jedna zemlja se priključuje ratu protiv Ukrajine

vojska-rusija-bjelorusija

Smatra da je to užasan čin države koja je donedavno bila veliki ukrajinski prijatelj, a koju Ukrajinci smatraju bratskom nacijom

Ruska agresija na suverenu državu Ukrajinu traje već danima, a prema tvrdnjama bivšeg ukrajinskog ministra odbrane, tom napadu priključit će se još jedna zemlja.

Andriy Zagorodnyuk, bivši ministar odbrane Ukrajine, tvrdi kako će Bjelorusija objaviti rat Ukrajini, piše novinar Guardiana iz Lavova Luke Harding.

“Bjelorusija će se vrlo vjerovatno priključiti ruskom ratu protiv Ukrajine. Ratovat će na ruskoj strani. Postoji informacija kako se zračne trupe ukrcavaju na avione u Bjelorusiji kako bi ušli u Ukrajinu”, tvrdi Zagorodnyuk.

Smatra da je to užasan čin države koja je donedavno bila veliki ukrajinski prijatelj, a koju Ukrajinci smatraju bratskom nacijom.

“Ukrajina i Bjelorusija nikad nisu bili u ratu jedna protiv druge tokom stotina godina historije”, navodi Zagorodnyuk.

Kako piše, vjeruje da je za to odgovoran samo jedan čovjek.

“Jedini razlog za to, kako vjerujemo, je lični zahtjev predsjednika države koji zavisi od Putina u svom djelovanju”, zaključuje Zagorodnyuk.

Ovu informaciju potvrdio je i australski reporter Bryce Wilson koji tvrdi da se jedinice specijalnih snaga već ukrcavaju, a planiraju sletjeti u blizini Kijeva.