Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ram Ben-Barak

Bivši zamjenik šefa Mossada: Gubimo rat u Gazi, Izrael se suočava s ekonomskim kolapsom

ben-barak
FOTO: Screenshot
Ram Ben-Barak

Pokažite mi bar jednu stvar u kojoj smo uspjeli – dodao je Ram Ben-Barak

Član izraelskog Knesseta i bivši zamjenik šefa Mossada Ram Ben-Barak izjavio je da je rat u Gazi uzaludan, tvrdeći da se Izrael suočava s ekonomskim kolapsom.

– Ovom ratu nedostaje jasan cilj i očigledno je da ga nedvosmisleno gubimo, rekao je Ben-Barak za Izraelski radio, prenosi Anadolija.

– Prisiljeni smo da se borimo na istim područjima i na kraju gubimo sve više vojnika – rekao je on.

Naglasio je da se Izrael suočava sa pritiscima i na globalnoj sceni.

– Također se suočavamo sa poteškoćama na međunarodnoj sceni, u kontekstu naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji se značajno pogoršavaju, a izraelska ekonomija u padu – rekao je Ben-Barak.

– Pokažite mi bar jednu stvar u kojoj smo uspjeli – dodao je.

Ogromne civilne žrtve

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopćilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi.

U saopćenju se navodi da je u napadu ranjeno 79.366 ljudi.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.