Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Nova odbijenica Dodiku, PDP donio odluku o učešću na izborima po Schmidtovim pravilima

pdp izbori
FOTO: Fena

Imaćemo kandidate za gradonačelnike i načelnike u Banja Luci, Kotor Varoši, Novom Gradu, Višegradu, Kalinoviku

Nakon što je jučer SDS odbio prijedlog Milorada Dodika koji je pozvao stranke iz da bojkotuju predstojeće lokalne izbore u BiH koje će organizovati Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH), danas je to uradila i druga najveća opoziciona stranka – Partija dmokratskog progresa (PDP).

“PDP je donio odluku o učešću na izborima i imaće liste za odbornike u velikoj većini opština u Republici Srpskoj, kao i u nekoliko opština u FBiH. Imaćemo kandidate za gradonačelnike i načelnike u Banja Luci, Kotor Varoši, Novom Gradu, Višegradu, Kalinoviku, te postoji namjera i velika je vjerovatnoća da ćemo predložiti kandidata za gradonačelnika Doboja i još nekoliko opština u Republici Srpskoj. Što se tiče FBiH, velika je vjerovatnoća da predložomo kandidata za načelnika opštine Grahovo”, rekao je predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić, nakon sjednice tog organa danas u Bijeljini.

– Donesena je i odluka o formiranju izbornog štaba, te je verifikovana odluka o saradnji sa PUP RS u svim opštinama i gradovima u kojima ova stranka djeluje – rekao je Golić.

Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, istakao je da je Glavni odbor PDP podržao odluku da PDP ne prisustvuje sastanku koji saziva vladajuća koalicija na čelu s Dodikovim SNSD-om po pitanju neučestvovanja na izborima.

Kategorički odbili Dodikov poziv za sastanak

– Veoma mi je drago što je u Glavnom odboru nepodijeljeno mišljenje da je rukovodstvo partije uradilo odličnu stvar što je odmah reagovalo i kategorički odbilo poziv za sastanak. To je potvrda da nećemo učestvovati u političkim igrama SNSD i njihovih partnera po pitanju izbornog zakonodavstva. Očekujemo da i javnost konačno vidi kakve igre priređuju Dodik i SNSD u NSRS i PS BiH, u kojima godinama odbacuju sve prijedloge za izmjenu izbornog zakonodavstva i onemogućavaju da imamo fer i poštene izbore. Isključivo je njihova krivica što su onemogućili da se usvoji paket integriteta koji se tiče Izbornog zakona BiH, proizveli krizu i doveli nas u ovu poziciju – kaže Vuković.

Dodaje da je još jednom utvrđeno da je prijedlog Izbornog zakona Republike Srpske samo farsa namijenjena za jednokratnu upotrebu, “u funkciji lažnog srbovanja i lažnog patriotizma”.

– Očekujemo da već na lokalnim izborima, zbog svih tih silnih propalih zakona i zaključaka, SNSD bude kažnjen, da ljudi koji su im ranije davali povjerenje odbace te politike i kažu da je dosta laži, prevara, ponižavanja i da se okrenu političkim opcijama iz opozicije, u prvom redu PDP – rekao je Vuković.

PDP odbacuje tvrdnje Srđana Amidžića

Istakao je da PDP posebno odbacuje tvrdnje Srđana Amidžića, generalnog sekretara SNSD, koji je na politički vrlo pokvaren način ubacio tezu da opozicija sa bošnjačkim političkim strankama dogovara „predaju“ vlasti u opštinama Srebrenica, Prijedor i Doboj.

– Svašta smo u ovih dvadeset godina vidjeli od SNSD, kada je u pitanju kreiranje lažnih narativa prema opoziciji: od Soroševih plaćenika, britanskih saradnika, izdajnika.., ali ovo sada je vrhunac i jedna vrlo pokvarena izjava. Mi nikakav dogovor nemamo sa bošnjačkim političkim partijama, a oni koji danaas dogovaraju sa njima je upravo SNSD. Oni su ti koji su do prije godinu i po bili u koaliciji sa SDA, sa njima su i u nekim opštinama i gradovima pravili koalicije, a sada takođe koaliraju sa bošnjačkim političkim partijama, tzv. Trojkom, sa kojima na dnevnom nivou komuniciraju i dogovaraju – poručio je Vuković, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a. 

Zaigraće ipak po pravilima “njemačkog turiste”?!

Podsjećamo, SNSD i njegovi koalicioni partneri prijetili su da će izbore organizirati po Izbornom zakonu RS, a ne države BiH. Čak je taj zakon i usvojen u NSRS, ali bez glasova opozicije. No, po svemu sudeći ostaće samo još jedan u nizu koji je usvojen za vrijeme vladavine SNSD, a koji na kraju neće poštivati ni oni koji su ga usvojili.

Čak je i Stevandić spreman da ‘proguta žabu’: I njegova stranka po Schmidtovim pravilima ide na izbore?

Također, ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da će se predstojeći lokalni izbori u BiH održati po novim pravilima koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, za koje vlasti u RS tvrde da je “njemački turista”.