Globus

Daniel Hoffman

Bivši zvaničnik CIA-e: Ove tri osobe mogle bi pokušati atentat na Putina

29/06/2022

“Niko neće pitati: ‘Hej Vladimire, želiš li otići?'”, rekao je Hoffman i dodao da bi Putina mogli pokušati ubiti ili staviti u sanatorij. “To je ono što će oni učiniti”

Daniel Hoffman, bivši šef ispostave CIA-e u Moskvi, izjavio je da bi pozicija ruskog čelnika Vladimira Putina mogla biti ugrožena ako njegov uži krug vrhunskih savjetnika postane uznemiren zbog rata. On ističe da bi uznemirenost i umor među pripadnicima njegovog užeg kruga mogli dovesti do pokušaja atentata na Putina, prenosi Business Insider.

“Niko neće pitati: ‘Hej Vladimire, želiš li otići?'”, rekao je Hoffman i dodao da bi Putina mogli pokušati ubiti ili staviti u sanatorij. “To je ono što će oni učiniti”.

Hoffman je imenova tri člana iz najužeg kruga ruskog predsjednika koji bi potencijalno mogli predstavljati značajan rizik za Putina: Nikolaj Petrušev, šef Putinovog vijeća sigurnosti, Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a (Ruske federalne službe sigurnosti) i Sergej Šojgu, ministar obrane.

“Oni će biti toliko tajnoviti u tome tako da ih Putin ne otkrije i ne ubije prvi. To bi se sve moglo dogoditi iznenada, odjednom će biti mrtav”, tvrdi bivši dužnosnik CIA-e.

“Gubitak rata bi mogao biti opasan za Putina”

Andrew Wood, bivši britanski ambasador u Rusiji, rekao je za Fortune da bi gubitak rata u Ukrajini moglo biti vrlo opasno za Putina. No, dodaje da bi svrgavanje Putina moglo stvoriti ogromnu nestabilnost u zemlji jer “ne postoji apsolutno nikakav mehanizam za njegovu zamjenu”.

“Ne postoji način da se kaže ko bi to bio. Ako bi ga netko i zamijenio, ta osoba bi mogla imati drugačije ideje i pristupe koji bi mogli biti i bolji i gori”, naveo je Wood.

Ističe da je to bilo uobičajeno kada se sovjetski vođa Josip Staljin približavao kraju.

“Mnogi ljudi na Zapadu vjerovali su da će netko gori doći na njegovo mjesto, ali to nije bio slučaj. Došao je neko s drugačijim idejama i napravio neku promjenu.”

Ronald Marks, bivši oficir tajne službe CIA-e, rekao je da vjeruje da je Putin siguran pod uvjetom da članovi ruskih elitnih sigurnosnih službi ostanu na njegovoj strani, ističući da je Putin “odradio dobar posao u tome da se riješi onih koji nisu na njegovoj strani”.

Obračun s kritičarima

Ruski režim ima povijest ušutkavanja svojih kritičara. Istaknuti kritičar Kremlja Aleksej Navaljni trenutno je u zatvoru, a tokom 2020. godine bio je i otrovan.

U međuvremenu, u Rusiji su od invazije na Ukrajinu krajem veljače na snagu stupili novi zakoni koji su kritiziranje rata učinili nezakonitim. Rat u Ukrajini ne nazivaju ratom, napadom, invazijom ili agresijom nego “specijalnom vojnom operacijom”.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je ranije ovog mjeseca da su “neki visoki ruski dužnosnici vrlo vjerojatno stavljeni sa strane nakon što su kritizirali rat”, prenosi N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.