Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni sekretar

Blinken doputovao u Kijev, očekuje se da objavi paket američke vojne pomoći Ukrajini

blinken
FOTO: Julia Nikhinson/CNP/DPA/Pixsell
Antony Blinken

Medijski izvještaji citiraju neidentifikovane američke zvaničnike koji su rekli da je kontraofanziva bila prespora i ometena lošom taktikom, kritikama koje su ‘naljutile’ ukrajinske zvaničnike i potaknule Kulebu da kaže kritičarima da “umuknu”

Šef američke diplomatije Antony Blinken doputovao je u srijedu u Kijev u znak podrške dok ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga ulazi u svoj četvrti mjesec uz neznatne uspjehe.

Tokom dvodnevne posjete, Blinken će vjerovatno objaviti novi paket američke pomoći vrijedan više od milijardu dolara, saopćio je visoki zvaničnik State Departmenta na brifingu za novinare.

Sastaje se sa Zelenskim

Očekuje se da će se Blinken, u prvom putovanju visokog američkog zvaničnika u Kijev od početka ukrajinske kontraofanzive, sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, među ostalim visokim zvničnicima, kao i ličnostima iz civilnog društva, saopćio je zvaničnik.

Medijski izvještaji citiraju neidentifikovane američke zvaničnike koji su rekli da je kontraofanziva bila prespora i ometena lošom taktikom, kritikama koje su ‘naljutile’ ukrajinske zvaničnike i potaknule Kulebu da kaže kritičarima da “umuknu”.

Ukrajina je u ofanzivi ponovo zauzela više od deset sela i malih naselja, ali napredovanje njenih vojnika na teritoriji pod ruskom kontrolom usporeno je zbog minskih polja i kilometrima dugim rovova.

Američki zvaničnici paze da javno ne kritikuju ukrajinsku vojnu taktiku. Prošle sedmice su saopćili da su uočili značajan napredak Ukrajine u prethodna 72 sata njenog napredovanja ka jugoistoku.

Ogromna pomoć SAD

Washington želi razgovarati s Ukrajincima o tome kako ide ofanziva te procijeniti potrebe na bojnom polju, kao i sve korake koji bi mogli biti potrebni za jačanje energetske sigurnosti Ukrajine uoči zimskih mjeseci, kazao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

-Mislim da je najbitnije da dobijemo pravu procjenu od samih Ukrajinaca. Želimo da vidimo i čujemo kako namjeravaju da napreduju u narednim sedmicama – rekao je zvaničnik.

Uprkos čvrstoj američkoj podršci Ukrajini do sada od ruske invazije, nekoliko republikanskih predsjedničkih kandidata doveli su u pitanje tu pomoć, što je podstaknulo zabrinutost oko toga da li će Washington moći podržati Ukrajinu na istom nivou nakon intenziviranja predizborne kampanje u SAD-u 2024..

Američka vlada do sada je obezbijedila Ukrajini više od 43 milijarde dolara u naoružanju i drugoj vojnoj pomoći. Novi paket vojne pomoći trebalo bi da bude predstavljen ove sedmice, prenio je Reuters.

Kijev se nada da će dobiti borbene avione američke proizvodnje F-16 koje su obećali brojni NATO saveznici.

Dobar trenutak za posjetu

Blinkenovo putovanje ima za cilj da zadrži američku javnost usredsređenu na rat u Ukrajini.

-Tako da je također dobar trenutak da podsjetimo američki narod zašto je to važno – kazao je zvaničnik.

Podrška javnosti za pomoć Ukrajini bila je snažna, ali nedavna anketa CNN-a pokazala je da se nešto više od polovine Amerikanaca sada protivi dodatnom finansiranju Kijeva.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je u augustu od Kongresa da odobri oko 40 milijardi dolara dodatne potrošnje, uključujući 24 milijarde dolara za Ukrajinu i druge međunarodne potrebe.

Zahtjev bi mogao naići na protivljenje u Kongresu, gdje neki krajnje desničarski republikanci – posebno oni koji su bliski povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom – žele smanjiti milijarde pomoći koju je Washington daje Ukrajini, prenosi Reuters.