Američki državni sekretar

Blinken: Dvije države su jedino rješenje za sukob Izraela i Palestinaca

Antony Blinken

Državni sekretar nije objasnio ulogu koju bi Sjedinjene Države, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj prespektivi

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je u utorak navečer, na kraju posjeta Jerusalemu i Ramallahu, da njegova zemlja podržava rješenje “dviju država” za izraelsko-palestinski sukob i pozvao je dvije strane da stvore bolje okruženje za njegovo postizanje.

“Moguće je nastaviti napore za postizanje rješenja dviju država koje i dalje smatramo jedinim načinom jamčenja budućnosti Izraela kao židovske i demokratske države i svakako da Palestinci dobiju državu na koju imaju pravo”, rekao je američki državni tajnik na konferenciji za novinare u Jerusalemu.

Državni sekretar nije objasnio ulogu koju bi Sjedinjene Države, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj prespektivi.

Ali upozorio je Izraelce i Palestince protiv svake mjere koja bi mogla izazvati iskru ili potkopati perspektivu povratka rješenja dviju država i naveo “naseljavanje, rušenje i izbacivanje” kao i “pozive na nasilje i finansiranje terorista”, koje bi poduzela jedan ili druga strana.

Mirovni pregovore između Izraela i Palestinaca, koje je ponovo pokrenula administracija Baracka Obame, obustavljeni su od 2014. jer su zapeli na brojnim pitanjima, poput statusa Istočnog Jeruzalema i izraelskog naseljavanja palestinskih teritorija.