Globus

sastanak na baliju

Blinken i Lavrov prvi put od januara sjest će u istu prostoriju

06/07/2022

Nema nikakvih naznaka da će se dvojica šefova diplomatije sastati odvojeno, ali i bez sastanka licem u lice s Lavrovom, Blinken bi se mogao zateći u nekim teškim raspravama

Ministri vanjskih poslova najmoćnijih svjetskih zemalja pokušat će se baviti ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama po globalno snabdijevanje energijom i hranom kada se sastanu u Indonezijina otoku Bali u ovoj sedmici. Ipak, umjesto da iskažu jedinstvo, razgovori bi mogli značajno proširiti postojeće podijele zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Američki državni sekretar Antony Blinken, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Wang Yi prisustvovat će sastanku Grupe 20 na indonezijskom otoku Bali, na kome će pripremiti teren za samit čelnika G-20 na istoj lokaciji u novembru.

To će predstavljati prvi put da će Blinken i Lavrov istovremeno biti u istom prostoru od januara. Nema nikakvih naznaka da će se dvojica šefova diplomatije sastati odvojeno, ali i bez sastanka licem u lice s Lavrovom, Blinken bi se mogao zateći u nekim teškim raspravama.

State Department je objavio u utorak da će održati odvojene razgovore s Wangom u vrijeme ionako izuzetno zategnutih američko – kineskih odnosa pogoršanih prijateljskim odnosima Pekinga s Moskvom.

Američki zvaničnici saopćili su da će, osim dijaloga s Wangom, Blinken imati bilateralne razgovore na Baliju s kolegama iz zemalja koje nisu iskazale solidarnost sa Zapadom u njegovom stavu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, prvenstveno iz Indije, koja je povećala uvoz ruske nafte u vrijeme dok SAD i EU pokušavaju da umanje prihode Moskve od izvoza tog energenta, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.