Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki državni sekretar

Blinken kritikovao Izrael zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi

Blinken poziva Izrael da zaštiti civile
Foto: ABACA/Pixsell

Izrael je više puta naglašavao da moraju “izbrisati” Hamas, ali i da čine sve kako bi civile izvukli iz opasnosti te da šalju upozorenja o napadima

Državni sekretar SAD Antony Blinken kritikovao je Izrael zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi, uprkos njihovim najavama da će voditi računa o tom pitanju.

– Dok stojimo ovdje skoro sedmicu dana u ovoj kampanji na jugu, ostaje imperativ da Izrael stavi kao prioritet na zaštitu civila. I dalje postoji jaz između namjere da se zaštite civili i stvarnih rezultata koje vidimo na terenu, kazao je Blinken.

Izrael je više puta naglašavao da moraju “izbrisati” Hamas, ali i da čine sve kako bi civile izvukli iz opasnosti te da šalju upozorenja o napadima.

Podsjećamo, američki predsjednik Joe Biden imao je telefonski razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom.

Razgovori su bili odvojeni, a Biden je naglasio potrebu zaštite civila i odavajanja civilnog stanovništva od Hamasa, što uključuje koridore koji će omogućiti ljudima da se sigurno kreću iz područja neprijateljstava.