Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni sekretar

Blinken obećao podršku SAD za obnovu Gaze i otvaranje konzulata u Jerusalemu

20210525_2_48461060_65500754_Web

Jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa odnio je više od 250 života, većinom Palestinaca, i izazvao je sveprisutna razaranja

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je u utorak „mobilizirati međunarodnu podršku“ za pomoć Gazi nakon razornog rata na toj teritoriji, istovremeno pokušavajući da izbjegne ponudu bilo kakve pomoći oružanoj grupi Hamas dok je započinjao turneju po Bliskom istoku kako bi osnažio prošlosedmično primirje.

Jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa odnio je više od 250 života, većinom Palestinaca, i izazvao je sveprisutna razaranja u siromašnoj priobalnoj teritoriji. Primirje koje je stupilo na snagu u petak još se održava, ali se ono ne bavi nijednim od gorućih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu, što je Blinken i priznao nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

– Znamo da, kako bismo spriječili povratak nasilja, moramo koristiti prostor stvoren za bavljenje širim nizom pitanja i izazova. I to počinje bavljenjem teškom humanitarnom situacijom u Gazi i početkom obnove – kazao je.

– Sjedinjene Države će raditi na mobiliziranju međunarodne podrške tim naporima, istovremeno pružajući vlastite značajne doprinose – kazao je on i dodao da će SAD sarađivati s partnerima kako bi osigurale da Hamas „nema koristi od međunarodne pomoći za obnovu“.

Blinken se neće sastati s predstavnicima Hamasa, koji ne priznaje izraelsko pravo na postojanje i koji SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Blinken se dotakao i širih tema, rekavši kako „mi vjerujemo da Plestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive u miru i sigurnosti, da uživaju iste mjere slobode, prilika i demokratije, da budu tretirani s dostojanstvom“.

Šef američke diplomatije suočava se, međutim, s istim preprekama koje ometaju širi mirovni proces duže od decenije, među kojima su ratoborno izraelsko čelništvo, palestinske podijele i duboko ukorijenjene napetosti koje okružuju Jerusalem i njegova sveta mjesta.

Bidenova administracija prvobitno se nadala da će izbjeći da bude uvučena u beskonačni sukob i fokusira se na ostale vanjskopolitičke prioritete prije nego što je nasilje izbilo, prenosi AP.

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je i da će SAD ponovo otvoriti generalni konzulat u Jerusalemu – u potezu koji obnavlja veze s Palestincima koje su bile unazađene pod Trumpovom administracijom.

Konzulat je dugo vremena služio kao autonomni ured nadležan za diplomatske odnose s Palestincima. Bivši američki predsjednik Donald Trump unazadio je, međutim, njegov status i stavio ga pod ovlasti američkog ambasadora u Izraelu kada je preselio ambasadu u Jerusalem.

Trumpov potez razbjesnio je Palestince, koji smatraju istočni Jerusalem okupiranom teritorijom i prijestolnicom svoje buduće države.

Blinken nije dao tačan datum za ponovno otvaranje konzulata.

Blinken je to objavio nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

– Kao što sam rekao predsjedniku, ovdje sam kako bih naglasio predanost Sjedinjenih Država obnovi veza s Palestinskim vlastima i palestinskim narodom, veza izgrađenih na obostranom poštovanju, i također zajedničkom uvjerenju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju ravnopravne mjere sigurnosti, slobode, prilika i dostojanstva – kazao je šef američke diplomatije, prenosi Associated Press.