Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasna poruka

Novaliću i Mandiću stiglo pismo iz WHO i EU u vezi zakona o zabrani pušenja

novalic-mandic

U pismu se ukazuje da je od velike važnosti da ovaj zakon sutra bude usvojen, jer je krucijalan na zdravlje stanovništva ali i obaveze BiH prema međunarodnim organizacijama, kao i evropskim integracijama

Na adrese Parlamenta Federacije BiH, premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića stiglo je zajedničko pismo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Delegacije EU u BiH, te Švicarske ambasade u našoj državi u kojem se ukazuje na važnost usvajanja prijedloga Zakona o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

A. DUČIĆ

Ovaj zakon će se sutra naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U proteklim danima digao je ogromnu buru u javnosti.

U pismu se ukazuje da je od velike važnosti da ovaj zakon sutra bude usvojen, jer je krucijalan na zdravlje stanovništva ali i obaveze BiH prema međunarodnim organizacijama, kao i evropskim integracijama.

Pocrtava se da se BiH obavezala prema WHO da će donijeti ovakav jedan zakon, te da ne postoji nijedna studija koja bi ukazala na to da se ovim zakonom šteti ekonomija.

Budući da podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca, najžešće reakcije izazvao je kod ugostitelja i hotelijera.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić smatra da je ovaj sektor posebno pogođen pandemijom koronavirusa i da je ovaj zakonski prijedlog previše rigidan, ali i neprovodiv.

Profesorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić nedavno je u izjavi za Fokus.ba kazala da je u uslovima kada su uslužne djelatnosti bile prve na udaru, te uvažavajući da počinje i turistička sezona, potrebno naći prelazna rješenja i ublažiti neke odredbe ovog zakona.