Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni sekretar

Blinken: SAD se pridružuju BiH u sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici

U saopštenju objavljenom na sajtu State departmenta navodi se da SAD stoje sa porodicama onih koji su izgubili svoje voljene i koji u njihovo ime neumorno traže pravdu

Narod Sjedinjenih Američjih Država pridružuje se građanima Bosne i Hercegovine u sjećanju na preko 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, poručio je danas američki državni sekretar Anthony Blinken povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

U saopštenju objavljenom na sajtu State departmenta navodi se da SAD stoje sa porodicama onih koji su izgubili svoje voljene i koji u njihovo ime neumorno traže pravdu.

“Tragični događaji iz prošlosti podsjećaju na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane u Bosni i Hercegovini i koja je stabilna i prosperitetna”, navodi se u saopštenju.

Blinken navodi da Sjedinjene Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom, te da SAD ostaju nepokolebljivi partner u izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine.

“Dok razmišljamo o ovoj godišnjici, ponovo potvrđujemo svoju posvećenost radu na sprječavanju budućih zvjerstava”, saopštio je Blinken.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, danas je sahranjeno 19 žrtava srebreničkog genocida.