Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki državni sekretar

Blinken: SAD spremne i na rusku diplomatiju i na agresiju

Blinken predstavio izvjestaj PRTSCR

Blinken je rekao novinarima na Fidžiju da je Washington spreman da odigra svoju ulogu, ali da će uvesti brze ekonomske sankcije ako Moskva izvrši invaziju

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u subotu i da je Washington spreman ili za diplomatiju ili za “agresiju” Moskve zbog krize u Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin govorit će u subotu dok su zapadne nacije upozorile da bi rat u Ukrajini mogao izbiti svakog trenutka.

Blinken je rekao novinarima na Fidžiju da je Washington spreman da odigra svoju ulogu, ali da će uvesti brze ekonomske sankcije ako Moskva izvrši invaziju.

– I dalje se nadam da Putin neće izabrati put obnove agresije i da će izabrati put diplomatije i dijaloga – rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka s liderima pacifičkih ostrva.

– Ali ako to ne učini, mi smo spremni – kazao je on.

Tenzije se stalno povećavaju, a Sjedinjene Države i saveznici pozivaju svoje građane da napuste Ukrajinu, upozoravajući da bi Moskva mogla izvršiti invaziju u bilo kojem trenutku.