Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef američke diplomatije

Blinken stigao u Katar, ide na utakmicu SAD i Velsa

antony-blinken

Blinkenova posjeta dio je strateškog dijaloga s Katarom

Šef američke diplomatije doputovao je avionom u Katar u ponedjeljak kako bi prisustvovao meču Svjetskog nogometnog prvenstva i održao razgovore, dok regionalne napetosti ostaju visoke zbog iranskh rapidnih pomaka u nuklearnom programu i protesta širom zemlje koji potresaju Islamsku Republiku.

Američki državni sekretar Antony Blinken, nogometni navijač koji se i sam rekreativno bavi tim sportom, prisustvovat će meču između Amerike i Velsa u ponedjeljak navečer na stadionu Ahmad bin Ali.

Blinken će također održati ključne diplomatske razgovore s predstavnicima vlasti u Kataru, jednim od najpouzdanijih američkih posrednika u razgovorima s Iranom. Doha dijeli golemo gasno polje s Teheranom.

Iran također omogućuje rute zračnog saobraćaja za avione katarske aviokompanije Qatar Airways i dostavljao je isporuke hrane Kataru u jeku jednogodišnjeg bojkota Dohe od četiri arapske zemlje.

Blinkenova posjeta dio je strateškog dijaloga s Katarom, koji je također domaćin za 8.000 američkih vojnika golemoj zrakoplovnoj bazi Al-Udeid, koja je istureni štab Centralne komande američke vojske. Baza je služila kao ključno čvorište američkog haotičnog povlačenja iz Afganistana u 2021. i evakuaciju afganistanskih civila, prenosi AP.