Nakon protesta

Blizu 6.000 uhapšenih u akciji vlasti u Kazahstanu

kazahstan – protesti – screenshot (1)

Portal Vlast.kz objavio je da je potvrđeno da su najmanje 164 osobe poginule od izbijanja nemira 5. januara

Kazahstanske vlasti saopštile su 9. januara da su uhapsile skoro 6.000 ljudi u bezbjednosnim operacijama širom Kazahstana kako bi ugušile najgore nasilje koje je u toj zemlji zabilježeno u posljednjih 30 godina nezavisnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do sada privedeno najmanje 5.969 osoba. Kako se navodi, njih 133 zadržano pod sumnjom da su počinili “teška krivična djela”.

Portal Vlast.kz objavio je da je potvrđeno da su najmanje 164 osobe poginule od izbijanja nemira 5. januara. Prema informacijama tog medija, 103 smrtna slučaja dogodila su se u najvećem gradu u zemlji, Almatiju.

Internet i telefonske veze su otežani u Kazahstanu otkako je državni KazakhTelekom blokirao usluge usred protesta koji su 5. januara izbili širom zemlje, što otežava nezavisnu potvrdu podataka o žrtvama.

Kazahstanski mediji su 9. januara prenijeli komentare Aidosa Ukibaja, portparola bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je rekao da je Nazarbajev donio odluku da se povuče sa svoje moćne funkcije sekretara Savjeta bezbjednosti zemlje 5. januara.

Ukibaj je rekao da je Nazarbajev to učinio zato što je „bio svjestan da neredi i teror zahtijevaju brz, oštar i beskompromisan odgovor rukovodstva zemlje“.

Ukibaj je rekao da je Nazarbajev „uvijek podržavao napore da se zaštite ljudi, zemlja i budućnost nacije“.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od 28. decembra kada je posjetio Rusiju. Ali Ukibaj je na svom Tviter nalogu 8. januara rekao da se Nazarbajev nalazi u Nur-Sultanu i da poziva narod Kazahstana da se okupi oko predsednika Kasima Žomarta Tokajeva.

Kazahstanski predsjednik otpustio je Karima Masimova, šefa Komiteta za nacionalnu bezbjednost zemlje, dugogodišnjeg saveznika Nazarbajeva. Kazahstanske vlasti saopštile su 8. januara da je Masimov uhapšen i da se suočava sa optužbama za izdaju.

Red je ponovo uspostavljen u većem dijelu Kazahstana, iako je državni televizijski kanal Khabat-24 izvijestio 9. januara da je tokom noći došlo do još jednog izbijanja borbi između snaga bezbjednosti i demonstranata u Almatiju.

Manje grupe demonstranata nastavile su demonstracije u zapadnim gradovima Žanaozen i Aktau.

Protesti su u tim gradovima počeli 2. januara kao odgovor na naglo povećanje cijena goriva. Kako su se demonstracije brzo proširile širom zemlje, pretvorile su se u proteste protiv neuspjeha vlasti da ispune obećanja o ekonomskim i političkim reformama.

Vlasti su apelovale na ljude da se klone ulica dok nastave sa bezbjednosnom operacijom protiv, kako je predsjednik Tokajev nazvao, „terorista obučenih iz inostranstva“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kirgizije i šef Državnog komiteta za nacionalnu bezbjednost Kirgizije Kamčibek Tašijev pozvali su kazahstanske vlasti da objasne zašto je jedan njihov državljanin prikazan na kazahstanskoj televiziji kako priznaje da je strani terorista.

Televizijska stanica Kazkstan Ulttik Telearnasi prikazala je Vikrama Ruzahunova, čije je lice imalo tragove skorašnjeg premlaćivanja, kako priznaje da je otputovao u Kazahstan da se pridruži tamošnjim protestima nakon što je 1. januara primio telefonski poziv od nekoga ko mu je obećao da će mu platiti 90.000 tenge (oko 2.070 dolara) ako to učini. Kazahstanska televizija opisala je Ruzahunova kao „nezaposlenog“.

Međutim, Kirgiski servis Radija Slobodna Evropa izvještava da je Ruzahunov, u stvari, popularni džez pijanista koji redovno putuje u Almati na koncerte. Rođaci Ruzahunova rekli su za RSE da je on svoju avionsku kartu za Almati kupio 16. decembra da bi 2. januara sleteo u grad i prisustvovao koncertu.

U noći 8. januara policija je privela građanske aktiviste Aibeka Sabitova, Žanmurata Aštajeva, Nurlana Sizdik, Ljazat Dosmagambetovu u njihovim kućama u Šimkentu, tvrde njihovi rođaci i drugi aktivisti.

Aštajeva supruga Moldir Nuranova kaže da je desetine naoružanih muškaraca obučenih u crno i sa maskama upalo u njihov dom usred noći. Rođaci Aštajeva rekli su da su pokušali da ga zaštite ali da je Aštajev dobrovoljno otišao nakon što je pištolj prislonjen na glavu njegovog brata.

Takođe su rekli da je Aštajeva pretukla policija.

Kancelarija predsjednika Tockajeva saopštila je da je 9. januara razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, „navodeći da se situacija u zemlji stabilizuje”. Tokaev je takođe rekao da “ostaje fokus na terorističke napade” i “da će se borba protiv terorizma nastaviti na ozbiljan način”.

Tokaev je zatražio pomoć od ruske Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) dok su se protesti širili 5. januara. ODKB je brzo poslao više od 3.000 vojnika u Kazahstan, uglavnom ruskih vojnika, ali i male snage iz zemalja članica ODKB Belorusije, Tadžikistana, Kirgistana i Jermenije.

Kazahstanski biro RSE javlja da te trupe sada čuvaju ključne infrastrukturne objekte, među kojima su aerodrom u Almatiju, nekoliko vladinih zgrada u tom gradu i kosmodrom Bajkonur iz sovjetskog doba koji Rusija nastavlja da koristi za svoja lansiranja raketa.