Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emna Charqui

Blogerici šest mjeseci zatvora zbog satirične objave u obliku sure iz Kur'ana

Emna Charqui (1)

Uhapšena je u maju zbog poruke na Facebooku kojom poziva ljude da slijede higijenske propise, ali u formi sura uz Kur'anu

Tuniska blogerica osuđena je na šest mjeseci zatvora nakon što je objavila satirični tekst napisan u obliku sure u Kur'anu, javlja BBC.

Emna Charqui (28) uhapšena je u maju zbog poruke na Facebooku kojom poziva ljude da slijede higijenske propise, ali u formi sura uz Kur'anu.

Na sudu u Tunisu proglašena je krivom za “poticanje na mržnju među religijama”.

S obzirom na to da namjerava uložiti žalbu, još uvijek nije u pritvoru.

Charqui je 2. maja objavila tekst u kojem se građani pozivaju na poštivanje mjera uvedenih zbog koronavirusa. U postu na Facebooku pozvala je ljude da peru ruke i drže socijalno distanciranje kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Fotografiju objavljenu u postu navodno je osmislio i izvorno podijelio alžirski ateist koji živi u Francuskoj, piše BBC.

Njen se post pojavio tokom postanog mjeseca ramazana i dok je Tunis još uvijek u velikoj mjeri bio u “lockdownu”.

Njena objava izazvala je bijes među korisnicima društvenih mreža te su zatražili da Charqui, koja se otvoreno deklariše kao ateist, bude kažnjena.

Amnesty International objavio je priopćenje u kojem poziva tuniske vlasti da obustave krivični progon.

Navode kako Tunis, uprkos svom demokratskom napretku, nastavlja koristiti represivni zakon kako bi se narušila sloboda izražavanja.