Globus

Claudia López

Bogota izabrala prvu gay ženu za gradonačelnicu

28/10/2019

Pozicija gradonačelnika Bogote smatra se drugim najvažnijim političkim položajem u Kolumbiji nakon predsjedničkog

Claudia López, gay političarka koja tvrdi da ju je “nemoguće korumpirati”, postala je prva žena koja je izabrana za gradonačelnicu glavnog grada Kolumbije – Bogote.

Ona je 49-godišnja kandidatkinja lijevog centra osvojila je 35,2 posto glasova sa skoro svim prebrojanim glasovima, prenio je BBC.

Pozicija gradonačelnika Bogote smatra se drugim najvažnijim političkim položajem u Kolumbiji nakon predsjedničkog.

– Ne samo da smo pobijedili, već mijenjamo historiju – napisala je López na Twitteru.

Ona je usko pobijedila liberala Carlosa Fernanda Galána, koji je dobio 32,5 posto glasova.

Političarka, koja je nekad bila novinarka, članica je stranke Zelenog saveza. Poznata po svojim otvorenim kritikama desničarskih političara, također je bila snažno uključena u borbe protiv korupcije u Kolumbiji.

Njene politike uključuju stavljanje više policije na ulice, borbu protiv dječijeg rada i stvaranje boljih obrazovnih mogućnosti za ljude starije od 45 godina.

Pobjeda Lópeza bila je i povod za slavlje među gej zajednicama u zemlji. Njena partnerica je Angélica Lozano, kolegica političarka iz Zelenog saveza.

– Ovo je dan žene. Znali smo da samo ujedinjavanjem možemo pobijediti. Učinili smo to. Ujedinili smo se, pobijedili i pišemo historiju – rekla je López pristalicama proslavljajući svoju pobjedu u glavnom gradu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.